Pieczeń na pierwszy dzień Świąt - wołowina z orzechami
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki krok po kroku
- 1 kg polędwicy wołowej, ligawy lub udźca
- 150 g orzechów włoskich
- pół butelki wytrawnego, czerwonego wina
- 2 duże ząbki czosnku
- średnia cebula
- olej
- mielony imbir
- sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku pysznej wołowiny
Wołowinę umyj, osusz i włóż do miski. Zalej mięso połową butelki wytrawnego, czerwonego wina dobrej jakości i odstaw do zamarynowania na 12 godzin. Po upływie połowy czasu odwróć mięso, aby zyskało równomierny kolor. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż wołowinę z każdej strony. Następnie przełóż mięso do brytfanki i posyp mielonym imbirem, solą i pieprzem.
Wykorzystał olej pozostały po smażeniu wołowiny i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do brytfanki z mięsem wlej szklankę wody, dodaj smażoną cebulę i większość lekko rozdrobnionych orzechów. Duś pod przykryciem przez około półtorej godziny. Pod koniec duszenia dodaj wino z marynowania mięsa i duś przez kolejne 10 minut. Pieczeń pokrój w grube plastry, polej powstałym w trakcie duszenia sosem i udekoruj pozostałymi orzechami. Jest świetna zarówno na zimno, jak i ciepło. Smacznego!