Bitki wołowe na talerzu.
Canva

Bitki wołowe jak u babci! Smak dzieciństwa. Na czym je smażyć?

Wyjątkowy aromat i smak przypominający niedzielne obiady u babci! Koniecznie sprawdź, jak zrobić te tradycyjne bitki wołowe! Przepis jest naprawdę prosty, a wszyscy będą zjadać z przyjemnością. Do dzieła!
Reklama

Bitki wołowe — na jakim tłuszczu je smażyć?

Okazuje się, że najlepszy do smażenia bitek wołowych jest smalec! Niestety zwykły olej nie zapewni tego tradycyjnego smaku sprzed lat...

Nie oznacza to, że bitki na oleju się nie wyjdą! Po prostu będą trochę inne.

Bitki wołowe — składniki

  • 1 kg mięsa z udźca (krzyżowa lub zrazowa)
  • 2 łyżki smalcu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka gotowej mieszanki typy przyprawa do mięsa
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 0,25 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren angielskiego ziela
  • 0,5 litra wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
Bitki wołowe udekorowane natką pietruszki.
Canva

Bitki wołowe — przepis krok po kroku

  1. Mięso umyj, osusz, poporcjuj i rozbij.
  2. Olej wymieszaj z przyprawami: solą, pieprze, papryką słodką i przyprawą do mięsa.
  3. Wołowinę natrzyj marynatą, schowaj w zamkniętym pojemniku do lodówki na noc.
  4. Mięso wyjmij wcześniej z lodówki, nie może być zimne podczas smażenia.
  5. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj.
  6. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  7. Rozgrzej patelnię ze smalcem.
  8. Zacznij smażyć mięso, rób to porcjami. Każdy kawałek mięsa musi się zarumienić z obu stron. Po usmażeniu jednego kawałka mięsa przekładaj go do garnka i przykrywaj.
  9. Kiedy usmażysz całe mięso, wrzuć na patelnię cebulę i ją zeszklij. Potem możesz na chwilę dorzucić czosnek. I znowu przełóż zawartość patelni do garnka, przykryj.
  10. Wlej 0,5 litra wody na patelnię, kiedy zacznie się gotować, wyłącz gaz i wlej ją do mięsa w garnku.
  11. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i majeranek.
  12. Gotuj wszystko na małym ogniu pod przykryciem.
  13. Kiedy mięso będzie miękkie, zagęść sos mąką pszenną.

Z czym podawać to danie?

Oczywiście z ogórkami kiszonymi! Ten dodatek jest obowiązkowy! Idealnie podkreśla smak wołowiny!

Poza tym sprawdzi się kasza, ziemniaki gotowane w całości albo w formie pure. Przepyszne będą też kopytka i kluski.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama