Canva
Bitki wołowe jak u babci! Smak dzieciństwa. Na czym je smażyć?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wyjątkowy aromat i smak przypominający niedzielne obiady u babci! Koniecznie sprawdź, jak zrobić te tradycyjne bitki wołowe! Przepis jest naprawdę prosty, a wszyscy będą zjadać z przyjemnością. Do dzieła!
Reklama
Bitki wołowe — na jakim tłuszczu je smażyć?
Okazuje się, że najlepszy do smażenia bitek wołowych jest smalec! Niestety zwykły olej nie zapewni tego tradycyjnego smaku sprzed lat...
Nie oznacza to, że bitki na oleju się nie wyjdą! Po prostu będą trochę inne.
Bitki wołowe — składniki
- 1 kg mięsa z udźca (krzyżowa lub zrazowa)
- 2 łyżki smalcu
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka gotowej mieszanki typy przyprawa do mięsa
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 0,25 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżka oleju
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren angielskiego ziela
- 0,5 litra wody
- 1 łyżka mąki pszennej
Canva
Bitki wołowe — przepis krok po kroku
- Mięso umyj, osusz, poporcjuj i rozbij.
- Olej wymieszaj z przyprawami: solą, pieprze, papryką słodką i przyprawą do mięsa.
- Wołowinę natrzyj marynatą, schowaj w zamkniętym pojemniku do lodówki na noc.
- Mięso wyjmij wcześniej z lodówki, nie może być zimne podczas smażenia.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Rozgrzej patelnię ze smalcem.
- Zacznij smażyć mięso, rób to porcjami. Każdy kawałek mięsa musi się zarumienić z obu stron. Po usmażeniu jednego kawałka mięsa przekładaj go do garnka i przykrywaj.
- Kiedy usmażysz całe mięso, wrzuć na patelnię cebulę i ją zeszklij. Potem możesz na chwilę dorzucić czosnek. I znowu przełóż zawartość patelni do garnka, przykryj.
- Wlej 0,5 litra wody na patelnię, kiedy zacznie się gotować, wyłącz gaz i wlej ją do mięsa w garnku.
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i majeranek.
- Gotuj wszystko na małym ogniu pod przykryciem.
- Kiedy mięso będzie miękkie, zagęść sos mąką pszenną.
Z czym podawać to danie?
Oczywiście z ogórkami kiszonymi! Ten dodatek jest obowiązkowy! Idealnie podkreśla smak wołowiny!
Poza tym sprawdzi się kasza, ziemniaki gotowane w całości albo w formie pure. Przepyszne będą też kopytka i kluski.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Oto przysmak, którego musisz spróbować chociaż 1 raz w życiu. Smak WOW
Burgery to jedne z tych dań, które zdobyły serca smakoszy na całym świecie. Wiele wersji tego klasycznego dania cieszy się ogromną popularnością, ale jednym z fenomenów kulinarnych, które zawładnęło podniebieniem wielu, są burgery z szarpaną wołowiną.
Coraz więcej osób uwielbia burgery z szarpaną wołowiną. Oto przepis na ten rarytas
Burgery to potrawa, która od lat króluje na kulinarnej scenie, zdobywając serca wielu smakoszy na całym świecie. Jednak w ostatnich latach można zaobserwować wyraźny trend: coraz więcej osób zakochuje się w burgerach z szarpaną wołowiną. To połączenie soczystego mięsa i intensywnych smaków sprawia, że tego rodzaju danie staje się prawdziwym rarytasem.
Gulasz wołowy na winie: Doskonały!
Jeśli szukasz wyjątkowego dania, które zachwyci Twoje podniebienie i oczaruje gości, gulasz wołowy na winie jest doskonałym wyborem. Ten aromatyczny i sycący gulasz jest idealny na chłodne dni i doskonale komponuje się z czerwonym winem. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na gulasz wołowy na winie, podpowiemy jak go podawać oraz udzielimy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl