Pieczesz domowy chleb? Zrób go w garnku rzymskim, skórka będzie obłędna
Do przeczytania w ok. 2 min.
Na nowo zaczęliśmy się przekonywać do tego, że jednak warto wkładać swój czas i energię w samodzielne przygotowywanie różnych kulinarnych wytworów. Jeszcze kilka, a już na pewno kilkanaście lat temu zachwycaliśmy się ekspresowymi wariantami potraw i nie wyobrażaliśmy sobie życia bez przetworzonych sklepowych wyrobów, podczas gdy teraz znów zaczynamy interesować się tradycyjnym gotowaniem, decydując się nawet na samodzielne pieczenie chleba.
Najlepsze naczynie do pieczenia chleba - garnek rzymski
Jeżeli już chcemy zająć się samodzielnym pieczeniem chleba, zróbmy to porządnie. Nie próbujmy wypiekać go w jakiejś starej formie lub – co gorsza – naczyniu żaroodpornym, a zainwestujmy w idealnie nadające się do tego celu naczynie, czyli najprawdziwszy w świecie garnek rzymski. Upieczemy w nim dosłownie każdy tym pieczywa.Co dodać co ciasta na chleb?
Przygotujemy pyszny tradycyjny chleb na mące pszennej, jak i jego zdrowszą wersję wykonaną z mąki pszennej połączonej z mąką żytnia lub orkiszową. Możemy też pokusić się o to, by do masy dodać trochę ziaren, pestek albo małych orzechów, w ten sposób wzbogacając ją o zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe i nadając jej ciekawszego smaku oraz gdzieniegdzie elementu chrupkości. Ponadto porządny garnek rzymski pomaga wydobyć z pieczywa jego naturalny niezwykły aromat. Naprawdę chleb upieczony w takim naczyniu smakuje totalnie inaczej od tego przygotowanego w najzwyklejszej foremce.
Początkowo możemy korzystać z ogólnodostępnych przepisów, znajdując je w Internecie, by z czasem zacząć je samodzielnie modyfikować. Gdy już wkręcimy się w pieczenie chleba, na dobre zapomnimy o kupowaniu pieczywa w markecie, bo nie będziemy go już do niczego potrzebować, skoro sami wykonamy sobie coś znacznie lepszego.