canva.com

Pieczone udka kaczki: Sekrety kulinarnych mistrzów

Pieczone udka kaczki to danie, które zachwyca swoim aromatem i soczystym mięsem. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na przygotowanie tego wyjątkowego dania, podpowiemy jak podawać udka kaczki oraz udzielimy kilku praktycznych porad.

Przepis na pieczone udka kaczki

Aby przygotować pyszne pieczone udka kaczki, będziesz potrzebowała:

Składniki:

  • 6 udek lub 4 ćwiartki kaczki (ok. 1,3 kg)
  • Przyprawy: ok. 1,5 łyżeczki soli, po 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, imbiru, chili
  • Świeży rozmaryn
  • 1 czerwona cebula
  • 1 i 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka oliwy extra
  • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka miodu
canva.com

Przygotowanie:

  1. Dopraw kaczkę przyprawami, dodaj listki z 2 gałązek rozmarynu oraz pokrojoną na półplasterki obraną czerwoną cebulę.
  2. Wymieszaj wszystko z sokiem z 1/2 pomarańczy i oliwą. Odstaw pod przykryciem do zamarynowania - najlepiej na noc, jeśli masz tyle czasu.
  3. Ułóż udka skórą do góry w naczyniu lub formie do pieczenia. Dokładnie przykryj pokrywą lub folią aluminiową.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 70 minut (udka) lub 80 minut (ćwiartki).
  5. Po upływie czasu, zdejmij przykrycie z formy, zlej tłuszcz i obłóż kaczkę resztą pokrojonych pomarańczy.
  6. Posmaruj mięso roztopionym masłem z miodem i piecz przez kolejne 20 minut (udka) lub 30 minut (ćwiartki), tym razem bez przykrycia, w tej samej temperaturze.
  7. Udekoruj świeżym rozmarynem i podawaj z żurawiną oraz ulubionymi dodatkami.
canva.com

Jak podawać pieczone udka kaczki?

Pieczone udka kaczki świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Oto kilka propozycji, jak podać to pyszne danie:

  • Podawaj udka kaczki z żurawiną ze słoiczka - kwaśny sos doskonale równoważy bogaty smak mięsa.
  • Do udka kaczki świetnie pasują również opiekane ziemniaki - chrupiąca skórka i delikatne wnętrze stanowią idealne uzupełnienie dla mięsa.
  • Możesz również podać pieczone udka kaczki z ulubioną surówką - świeże warzywa dodadzą świeżości i lekkości całemu posiłkowi.
canva.com

Porady dotyczące pieczenia udka kaczki

Oto kilka praktycznych porad, które pomogą Ci uzyskać idealnie upieczone udka kaczki:

  • Jeśli zlejesz tłuszcz z formy, możesz go wykorzystać do smażenia ziemniaków. Po schłodzeniu, tłuszcz oddzieli się od płynu z pieczeni.
  • Jeżeli masz więcej czasu, warto zamarynować udka kaczki na noc. Dzięki temu mięso nasiąknie aromatami przypraw i będzie jeszcze smaczniejsze.
  • Pamiętaj o regularnym obracaniu udka podczas pieczenia, aby równomiernie się upiekło i skórka stała się chrupiąca.

Pieczone udka z kaczki to wyjątkowe danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się smakiem soczystego mięsa w towarzystwie ulubionych dodatków!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł