Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Pizza na twarogowym spodzie - #fit propozycja!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pizza to ulubione danie wielu osób na całym świecie. Jednak tradycyjne pizzowe ciasto może być wysokokaloryczne i bogate w węglowodany. Dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem pizzy bez obaw o nadmiar kalorii, mamy świetną propozycję - pizza na twarogowym spodzie! Jest to alternatywna i bardziej fit wersja pizzy, która zachwyci Twoje podniebienie.
Składniki na spód pizzy:
- 300 g twarogu chudego
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano
Składniki na sos i dodatki:
- ½ szklanki passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz
- Ulubione dodatki, takie jak pieczarki, papryka, cebula, szpinak, kukurydza, itp.
- 200 g sera mozzarella, startego
Jak upiec pyszną pizzę?
- W misce umieść twaróg, jajka, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sól, pieprz i oregano. Wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną odrobiną oleju kokosowego. Nałóż masę z twarogu na blachę i równomiernie rozprowadź ją na całej powierzchni, tworząc spód pizzy.
- Wstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut, aż spód pizzy będzie lekko złocisty.
- W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. W rondelku podgrzej passatę pomidorową z posiekanym czosnkiem i przyprawami (bazylia, oregano, sól, pieprz) przez kilka minut, aż sos się zagotuje.
- Wyjmij spód pizzy z piekarnika i delikatnie rozsmaruj sos pomidorowy na wierzchu.
- Dodaj ulubione dodatki, takie jak pokrojone pieczarki, paprykę, cebulę, szpinak, kukurydzę i inne warzywa. Posyp całość startym serem mozzarella.
- Wstaw pizzę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż ser się roztopi i nabierze złocistego koloru.
- Wyjmij pizzę z piekarnika i pozwól jej nieco ostygnąć. Następnie pokrój ją na kawałki i ciesz się pyszną, fit wersją pizzy!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pizza wegetariańska: Jakie dodatki wybrać?
Kto powiedział, że smakiem pysznego dania, jakim jest pizza, mogą cieszyć się tylko mięsożercy? Wersja wegetariańska może być równie smaczna, a nawet jeszcze lepsza! Świeże warzywa i pyszne roślinne dodatki sprawiają, że pizzą wegetariańską rozkoszują się nawet Ci, którzy nie mogą obyć się bez mięsa.
Paluchy pizzowe - proste i pyszne
Paluchy pizzowe to idealna przekąska na imprezę, która z pewnością zachwyci Twoich gości. Te drożdżowe paluchy, wypełnione aromatycznym sosem pomidorowym i serem, są nie tylko pyszne, ale także proste do przygotowania. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na paluchy pizzowe oraz kilkoma poradami, jak podać je w sposób atrakcyjny i smakowity.
Pinsa - przepis prosto z Rzymu!
Czy kiedykolwiek próbowałaś autentycznej włoskiej pizzy rzymskiej? Jeśli nie, to koniecznie musisz spróbować pinsy! Pinsa to rodzaj pizzy, który pochodzi z Rzymu i charakteryzuje się długim procesem wyrastania ciasta. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na pyszną pinsę oraz kilkoma poradami dotyczącymi jej podawania.