Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Podpłomyki: tradycyjne, proste, smaczne - idealne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czy wiesz, że podpłomyki to jeden z najstarszych rodzajów chleba? Dawniej jedzone były jako dodatek do każdego dania, a dziś cieszą się popularnością ze względu na swój wyjątkowy smak i prostotę wykonania.
Podpłomyki to chrupiące i elastyczne placki, które z powodzeniem można zrobić zaledwie z kilku składników - bez drożdży i proszku do pieczenia.
Jak zrobić podpłomyki?
Podpłomyki to bardzo proste w wykonaniu płaskie chlebki. Oto, jak je zrobić:
- Do miski wsyp 2 szklanki mąki pszennej i szczyptę soli. Wymieszaj składniki.
- Powoli wlewaj do miski gorącą wodę i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i miękkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj jeszcze trochę wody.
- Odciąż ciasto i odstaw je na około 15 minut, aby odpoczęło.
- Przygotuj patelnię i delikatnie posmaruj ją olejem.
- Podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj płaskie placki. Ważne, aby placki były cienkie, ale nie prześwitujące.
- Smaż podpłomyki na patelni z jednej i drugiej strony, aż będą chrupiące i złote.
- Są gotowe! Podawaj podpłomyki jako dodatek do dań obiadowych lub jako przekąskę.
canva.com
Jakie składniki można dodać do podpłomyków?
Podpłomyki to chlebki, które można z powodzeniem wzbogacić o dodatkowe składniki. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji:
- Czosnek - przeciśnięty przez praskę czosnek doskonale pasuje do podpłomyków i dodaje im wyjątkowego smaku.
- Koper - posiekany koperek doskonale pasuje do podpłomyków. Można go dodać bezpośrednio do ciasta lub posypać nim gotowe placki.
- Papryka - pokrojona w drobną kostkę czerwona papryka doskonale pasuje do podpłomyków, dodając im smaku i koloru.
- Sezam - posypanie podpłomyków sezamem doda im chrupkości i delikatnego smaku.
Zobacz także
Jak przechowywać podpłomyki?
Podpłomyki najlepiej smakują na ciepło, ale jeśli zostaną Ci resztki, to warto możesz je zachować na później. Najlepiej jest umieścić podpłomyki w szczelnym pojemniku lub zamknąć w folii spożywczej i schować do lodówki. W takich warunkach chlebki mogą przetrwać nawet kilka dni.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!