Polacy pokochali to śniadanie. Oto przepis na aromatyczną szakszukę
Do przeczytania w ok. 2 min.
W tym przepisie pomidory zostaną podane z obfitującą w żelazo zieleniną, czyli ze świeżymi listkami szpinaku. Do wykonania całego dania potrzebne będą trzy średniej wielkości jajka (rozmiar M), puszka pomidorów bez skórki, łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jeden cały ząbek czosnku oraz solidna garść szpinaku i oczywiście ulubione przyprawy albo po prostu sól i pieprz.
Przygotowanie szakszuki krok po kroku
Najpierw na patelni należy rozgrzać łyżeczkę oliwy. Gdy tłuszcz będzie już w miarę gorący, można wcisnąć do niego ząbek czosnku i delikatnie go podsmażyć, a następnie dorzucić garść szpinaku i poczekać, aż listki puszczą wodę i zaczną jak gdyby lekko więdnąć. Teraz do szpinaku można dodać całą puszkę pomidorów. Szakszukę warto przyprawić odrobiną cukru, który przełamie kwasowość pomidorów, oraz szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
Gdy pomidory będą lekko ciepłe, należy wydrążyć w nich trzy dołki i do każdego z nich wbić po jednym jajku. Ogień powinno się zmniejszyć, a jajka smażyć pod przykryciem, aby na spokojnie doszły sobie z obu stron i by białko całkowicie się ścięło, a żółtko pozostało lekko płynne. Po upływie mniej więcej dziesięciu minut danie można śmiało zdjąć z palnika i albo zjadać je bezpośrednio z patelni, albo przełożyć je na większy talerz i uzupełnić świeżym pieczywem posmarowanym prawdziwym masłem lub roślinną margaryną.
Powyższa śniadaniowa potrawa z pomidorami to dowód na to, że przepisy na zdrowe dania nie muszą być nudne. Przepis można zresztą śmiało modyfikować, zastępując w nim szpinak różnymi innymi warzywami (chociażby papryką) albo urozmaicając go z pomocą ziół czy przypraw.