Pomysł na lunchbox: aksamitne risotto z brązowymi pieczarkami
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 4 brązowe pieczarki,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- 4 suszone pomidory z czosnkiem,
- 1 biała część pora,
- oliwa z oliwek,
- 200-225 g ryżu do risotto arborio,
- szczypta soli,
- 130 ml wina wytrawnego białego,
- 1100 ml bulionu warzywnego,
- 110 g parmezanu,
- 4 łyżki masła,
- pęczek natki pietruszki,
- 4-5 ziaren pieprzu kolorowego,
- sól ziołowa;
- na dekorację – plasterki parmezanu, gałązki natki pietruszki.
Jak zrobić pyszne risotto na lunch?
Przygotowanie – pieczarki i por potnijmy w plasterki. Czosnek posiekajmy. Dodajmy sól i rozetrzyjmy końcówką noża. Znów suszone pomidory pokrójmy w cienkie paski. W rondlu z grubym dnem rozgrzejmy oliwę. Wrzućmy por i podsmażmy, aby nabrał aromatu. Dodajmy pieczarki. Całość pomieszajmy. Wrzućmy czosnek i suszone pomidory. Pomieszajmy. Po około 5-6 minutach wsypmy ryż i mieszajmy do momentu, aż się zeszkli.
Pieprz kolorowy zmiażdżmy w moździerzu. Włóżmy do rondla i połączmy z pozostałymi składnikami. Dolejmy białe wino, wlejmy część bulionu, aby przykryły składniki w rondlu. Znów pomieszajmy i gotujmy na małym płomieniu. Czynność powtarzajmy do momentu, aż ryż będzie miękki z zewnątrz i al dente w środku. Odkrójmy część parmezanu i odłóżmy do dekoracji. Resztę zetrzyjmy na tarce i wsypmy do rondla z ryżem. Pomieszajmy. Kiedy potrawa zrobi się gęsta, dolejmy chochlę bulionu. Dodajmy masło i sól ziołową. Pomieszajmy. Wrzućmy posiekaną natkę pietruszki. Risotto przełóżmy na talerze. Udekorujmy parmezanem (plasterki możemy pokroić obieraczką do warzyw) oraz gałązką natki pietruszki.