Canva.com
Risotto z prawdziwkami. Włoskie smaki w Twoim domu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zbliża się sierpień, a w lasach pojawia się coraz więcej szlachetnych grzybów. Jeśli uda nam się znaleźć kilka dorodnych prawdziwków, to mogą stać się one główną gwiazdą rodzinnego obiadu. Odkryjcie przepis, który uwielbiają Włosi - risotto porcini, czyli po prostu risotto z prawdziwkami.
Reklama
Włoskie risotto porcini
Canva.com
Włosi uwielbiają prostą, smaczną kuchnię, która zawiera dary lata. Tym razem dzielimy się z wami przepisem na cudownie aromatyczne risotto z prawdziwkami. To sycące danie idealnie sprawdzi się na pożywny obiad, a także kolację. Prawdziwki to szlachetne grzyby o pysznym smaku, które możemy przygotować na wiele sposobów.
Zobacz także
Reklama
Składniki potrzebne do przyrządzenia pysznego obiadu z prawdziwkami:
- 30 gramów suszonych borowików
- 2,5 szklanki wrzącej wody
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- Sól i pieprz
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- szalotka
- ząbek czosnku
- 200 gramów ryżu (szklanka)
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- liść laurowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mascarpone
- 100 gramów świeżo startego parmezanu
- 400-500 gramów świeżych borowików
- gałązka tymianku
Jak zrobić pyszne risotto?
Canva.com
- Na początku wkładamy suszone borowiki do miski i moczymy je przez 10 minut w wodzie. Odlewamy po tym czasie 1 szklankę płynu, a resztę - odcedzamy. W ten sposób pozbędziemy się wszelkich zanieczyszczeń.
- Siekamy grzyby na drobne plasterki i odkładamy do miski.
- Do rondla wlewamy szklankę płynu z grzybów i dolewamy bulion drobiowy. Doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy.
- W osobnym rondelku dusimy szalotkę i czosnek. Dodajemy ryż, borowiki i mieszamy.
- Dodajemy także wino i liście laurowe.
- Czekamy, aż bulion wytworzy kremowy sos, a ryż będzie al dente.
- Na patelni smażymy świeże borowiki z tymiankiem aż się zarumienią. Doprawiamy wedle uznania pieprzem i solą.
- Usmażone grzyby łączymy z risotto. Smacznego!
Reklama
Źródło: https://www.westwing.pl/
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pyszne, włoskie gnocchi - z czym je podawać? Jak smakują najlepiej?
Czym byłaby włoska kuchnia bez makaronów i... pysznych, aksamitnych kluseczek gnocchi? Nie wyobrażamy sobie tego! Pyszne kluseczki można podawać na wiele różnych sposobów, nie tylko z aromatycznym pesto. Sprawdźcie jak smakują!
Zapiekanka ryżowa z wołowiną a'la burrito - pyszna propozycja na szybki obiad
Uwielbiam zapiekankę ryżową. To ulubieniec mojej rodziny, który często robię. Pysznie smakuje z mieloną wołowiną, cebulą, selerem, zieloną papryką i papryką jalapeno. Palce lizać!
Wybierasz się na wakacje do Hiszpanii? Koniecznie spróbuj tradycyjnej paelli
Hiszpania to kraj, który ma wiele tradycyjnych potraw, które cieszą się ogromną popularnością. Jednym z takich dań jest aromatyczna paella. To pyszne danie z ryżu gotowane z różnymi warzywami skradło nasze kubki smakowe. Jeśli w tym roku wybieracie się do słonecznej Hiszpanii na urlop, to koniecznie spróbujcie regionalnych smaków.
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl