Canva.com
Risotto z prawdziwkami. Włoskie smaki w Twoim domu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zbliża się sierpień, a w lasach pojawia się coraz więcej szlachetnych grzybów. Jeśli uda nam się znaleźć kilka dorodnych prawdziwków, to mogą stać się one główną gwiazdą rodzinnego obiadu. Odkryjcie przepis, który uwielbiają Włosi - risotto porcini, czyli po prostu risotto z prawdziwkami.
Reklama
Włoskie risotto porcini
Canva.com
Włosi uwielbiają prostą, smaczną kuchnię, która zawiera dary lata. Tym razem dzielimy się z wami przepisem na cudownie aromatyczne risotto z prawdziwkami. To sycące danie idealnie sprawdzi się na pożywny obiad, a także kolację. Prawdziwki to szlachetne grzyby o pysznym smaku, które możemy przygotować na wiele sposobów.
Zobacz także
Reklama
Składniki potrzebne do przyrządzenia pysznego obiadu z prawdziwkami:
- 30 gramów suszonych borowików
- 2,5 szklanki wrzącej wody
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- Sól i pieprz
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- szalotka
- ząbek czosnku
- 200 gramów ryżu (szklanka)
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- liść laurowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mascarpone
- 100 gramów świeżo startego parmezanu
- 400-500 gramów świeżych borowików
- gałązka tymianku
Jak zrobić pyszne risotto?
Canva.com
- Na początku wkładamy suszone borowiki do miski i moczymy je przez 10 minut w wodzie. Odlewamy po tym czasie 1 szklankę płynu, a resztę - odcedzamy. W ten sposób pozbędziemy się wszelkich zanieczyszczeń.
- Siekamy grzyby na drobne plasterki i odkładamy do miski.
- Do rondla wlewamy szklankę płynu z grzybów i dolewamy bulion drobiowy. Doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy.
- W osobnym rondelku dusimy szalotkę i czosnek. Dodajemy ryż, borowiki i mieszamy.
- Dodajemy także wino i liście laurowe.
- Czekamy, aż bulion wytworzy kremowy sos, a ryż będzie al dente.
- Na patelni smażymy świeże borowiki z tymiankiem aż się zarumienią. Doprawiamy wedle uznania pieprzem i solą.
- Usmażone grzyby łączymy z risotto. Smacznego!
Reklama
Źródło: https://www.westwing.pl/
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Boczniaki - smażone smakują najlepiej!
Czy kiedykolwiek próbowałaś boczniaków smażonych? To pyszne danie, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Boczniaki, znane również jako grzyby ostrygowate, są popularne ze względu na swój unikalny smak i konsystencję. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażone boczniaki, podpowiemy, jak je podawać i udzielimy kilku porad dotyczących ich przygotowania.
Flaczki z boczniaków - dla miłośników zdrowego jedzenia
Szukasz smacznego przepisu na wegetariańską alternatywę dla tradycyjnych flaków? Flaczki z boczniaków są doskonałym rozwiązaniem! Boczniaki, znane również jako grzyby ostrygowate, to pyszne i zdrowe grzyby, które świetnie nadają się do różnych potraw. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami i warzywami, tworzą wyjątkowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom mięsa.
Ryż z syropem daktylowym, czyli pomysł na #fit śniadanie
Ryżu nie brakuje przeważnie w żadnym polskim domu. Często ma się go w zapasie, a jest to dobry pretekst do tego, by nauczyć się przygotowywać z niego różnorodne, smaczne i pełnowartościowe dania. Poniższy ryż na śniadanie fit udowadnia, że dietetyczne i zdrowe posiłki nie muszą być nudne. Nawet na diecie można jeść słodko i bardzo smacznie. Ryż uzupełniony jabłkami i syropem z daktyli przypadnie do gustu nawet małym niejadkom, które w mgnieniu oka pochłoną z miseczki, aż do ostatniej łyżki.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl