Risotto z prawdziwkami
Canva.com

Risotto z prawdziwkami. Włoskie smaki w Twoim domu

Zbliża się sierpień, a w lasach pojawia się coraz więcej szlachetnych grzybów. Jeśli uda nam się znaleźć kilka dorodnych prawdziwków, to mogą stać się one główną gwiazdą rodzinnego obiadu. Odkryjcie przepis, który uwielbiają Włosi - risotto porcini, czyli po prostu risotto z prawdziwkami.
Reklama

Włoskie risotto porcini

Risotto z prawdziwkami
Canva.com

Włosi uwielbiają prostą, smaczną kuchnię, która zawiera dary lata. Tym razem dzielimy się z wami przepisem na cudownie aromatyczne risotto z prawdziwkami. To sycące danie idealnie sprawdzi się na pożywny obiad, a także kolację. Prawdziwki to szlachetne grzyby o pysznym smaku, które możemy przygotować na wiele sposobów.

Reklama

Składniki potrzebne do przyrządzenia pysznego obiadu z prawdziwkami:

  • 30 gramów suszonych borowików
  • 2,5 szklanki wrzącej wody
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • Sól i pieprz
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 200 gramów ryżu (szklanka)
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mascarpone
  • 100 gramów świeżo startego parmezanu
  • 400-500 gramów świeżych borowików
  • gałązka tymianku

Jak zrobić pyszne risotto?

Risotto z prawdziwkami
Canva.com
  1. Na początku wkładamy suszone borowiki do miski i moczymy je przez 10 minut w wodzie. Odlewamy po tym czasie 1 szklankę płynu, a resztę - odcedzamy. W ten sposób pozbędziemy się wszelkich zanieczyszczeń.
  2. Siekamy grzyby na drobne plasterki i odkładamy do miski.
  3. Do rondla wlewamy szklankę płynu z grzybów i dolewamy bulion drobiowy. Doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy.
  4. W osobnym rondelku dusimy szalotkę i czosnek. Dodajemy ryż, borowiki i mieszamy.
  5. Dodajemy także wino i liście laurowe.
  6. Czekamy, aż bulion wytworzy kremowy sos, a ryż będzie al dente.
  7. Na patelni smażymy świeże borowiki z tymiankiem aż się zarumienią. Doprawiamy wedle uznania pieprzem i solą.
  8. Usmażone grzyby łączymy z risotto. Smacznego!
Reklama
Źródło: https://www.westwing.pl/
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Boczniaki smażone na talerzu
Czy kiedykolwiek próbowałaś boczniaków smażonych? To pyszne danie, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Boczniaki, znane również jako grzyby ostrygowate, są popularne ze względu na swój unikalny smak i konsystencję. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażone boczniaki, podpowiemy, jak je podawać i udzielimy kilku porad dotyczących ich przygotowania.
Flaczki z boczniaków w miseczce
Szukasz smacznego przepisu na wegetariańską alternatywę dla tradycyjnych flaków? Flaczki z boczniaków są doskonałym rozwiązaniem! Boczniaki, znane również jako grzyby ostrygowate, to pyszne i zdrowe grzyby, które świetnie nadają się do różnych potraw. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami i warzywami, tworzą wyjątkowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom mięsa.
Ryż z jabłkami i cynamonem
Ryżu nie brakuje przeważnie w żadnym polskim domu. Często ma się go w zapasie, a jest to dobry pretekst do tego, by nauczyć się przygotowywać z niego różnorodne, smaczne i pełnowartościowe dania. Poniższy ryż na śniadanie fit udowadnia, że dietetyczne i zdrowe posiłki nie muszą być nudne. Nawet na diecie można jeść słodko i bardzo smacznie. Ryż uzupełniony jabłkami i syropem z daktyli przypadnie do gustu nawet małym niejadkom, które w mgnieniu oka pochłoną z miseczki, aż do ostatniej łyżki.
Reklama
Reklama
Reklama