Canva.com
Risotto z prawdziwkami. Włoskie smaki w Twoim domu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zbliża się sierpień, a w lasach pojawia się coraz więcej szlachetnych grzybów. Jeśli uda nam się znaleźć kilka dorodnych prawdziwków, to mogą stać się one główną gwiazdą rodzinnego obiadu. Odkryjcie przepis, który uwielbiają Włosi - risotto porcini, czyli po prostu risotto z prawdziwkami.
Reklama
Włoskie risotto porcini
Canva.com
Włosi uwielbiają prostą, smaczną kuchnię, która zawiera dary lata. Tym razem dzielimy się z wami przepisem na cudownie aromatyczne risotto z prawdziwkami. To sycące danie idealnie sprawdzi się na pożywny obiad, a także kolację. Prawdziwki to szlachetne grzyby o pysznym smaku, które możemy przygotować na wiele sposobów.
Zobacz także
Reklama
Składniki potrzebne do przyrządzenia pysznego obiadu z prawdziwkami:
- 30 gramów suszonych borowików
- 2,5 szklanki wrzącej wody
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- Sól i pieprz
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- szalotka
- ząbek czosnku
- 200 gramów ryżu (szklanka)
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- liść laurowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mascarpone
- 100 gramów świeżo startego parmezanu
- 400-500 gramów świeżych borowików
- gałązka tymianku
Jak zrobić pyszne risotto?
Canva.com
- Na początku wkładamy suszone borowiki do miski i moczymy je przez 10 minut w wodzie. Odlewamy po tym czasie 1 szklankę płynu, a resztę - odcedzamy. W ten sposób pozbędziemy się wszelkich zanieczyszczeń.
- Siekamy grzyby na drobne plasterki i odkładamy do miski.
- Do rondla wlewamy szklankę płynu z grzybów i dolewamy bulion drobiowy. Doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy.
- W osobnym rondelku dusimy szalotkę i czosnek. Dodajemy ryż, borowiki i mieszamy.
- Dodajemy także wino i liście laurowe.
- Czekamy, aż bulion wytworzy kremowy sos, a ryż będzie al dente.
- Na patelni smażymy świeże borowiki z tymiankiem aż się zarumienią. Doprawiamy wedle uznania pieprzem i solą.
- Usmażone grzyby łączymy z risotto. Smacznego!
Reklama
Źródło: https://www.westwing.pl/
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Dlaczego dzieci nie mogą jeść grzybów?
Wiele osób uwielbia grzyby i wykorzystuje je w różnych potrawach. Jednak, gdy chodzi o dzieci, istnieje wiele powodów, dla których nie powinny one spożywać grzybów. W tym artykule omówimy główne powody, dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów i jakie mogą być potencjalne zagrożenia dla ich zdrowia.
Ravioli ze szpinakiem - przepis na pyszne danie z kuchni włoskiej
Czy kiedykolwiek próbowaaś ravioli ze szpinakiem? To wyjątkowe danie włoskie, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ravioli to małe kieszonki z ciasta, wypełnione różnorodnymi nadzieniami. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest ravioli ze szpinakiem. W tej przepysznej kombinacji spotykają się delikatne ciasto i soczysty szpinak, tworząc idealne danie dla miłośników kuchni włoskiej.
Ciasteczka Amaretti: Migdałowy raj odkryty!
Ciasteczka Amaretti to pyszne włoskie delicje, które są znane na całym świecie ze swojego intensywnego smaku migdałowego i chrupiącej konsystencji. W tym artykule podzielimy się przepisem na te wyjątkowe ciasteczka oraz kilkoma poradami i ciekawostkami na temat ich historii i popularności.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl