Pomysł na lunchbox: aromatyczna sałatka grecka z ciecierzycą
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pyszną sałatkę
Do przygotowania tej greckiej sałatki potrzebne nam będą następujące składniki: 1 łyżka musztardy delikatesowej, 1 i ½ miodu naturalnego, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, oliwa (ilość do uzyskania odpowiedniej gęstości), 4 łyżki konserwowej ciecierzycy, 1 ogórek gruntowy, 100 g pomidorków koktajlowych, 50 g ciemnych kalamata, 5 liści sałaty rzymskiej baby, kilka gałązek natki pietruszki, 50-70 g sera fety.
Jak zrobić sałatkę do lunchboxa?
Przygotowanie – do miski włóżmy musztardę, miód i sok z cytryny. Chwilę ubijamy trzepaczką. Dodajmy starty na tarce o drobnych oczkach czosnek oraz sól i mielony pieprz czarny. Ubijamy, wlewając cienkim strumieniem oliwę, do uzyskania gęstego dressingu.
Gotowy wlejmy do 700-ml słoika. Dodajmy opłukaną i dokładnie osączoną na sicie ciecierzycę. Ogórka obierzmy, pokrójmy w średnią kostkę i wraz z pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi i włóżmy do słoika z dressingiem i ciecierzycą.
Oliwki pokrójmy, włóżmy do słoika wraz z umytą i osuszoną sałatą rzymską, porwaną na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki pokrójmy, wyłóżmy na sałatę. Na wierzch połóżmy ser feta. Słoik zakręćmy, możemy go przez noc przechować w lodówce. Przed podaniem sałatkę najlepiej wyłożyć na głęboki talerz, a składniki wymieszać.
W sałatce możemy żonglować warzywami i dodawać swoje ulubione. Dzięki temu za każdym razem będziemy cieszyć się nowymi smakami. Dressing warto wzbogacać o zioła, a zamiast miodu dodać na przykład masło orzechowe lub tahini.