Pomysł na lunchbox: Wrap Cezar z pieczonymi czipsami z boczku
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pysznego wrapa do lunchboxa
Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1 średni ząbek czosnku,
- 1 gałązka tymianku,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 2 piersi kurczaka,
- 100 ml majonezu,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- ½ pęczka szczypiorku,
- 100 g sera Grana Padano,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- ½ cytryny, 1 pomidor malinowy,
- 4-6 plasterków boczku wędzonego,
- 4 pszenne tortille,
- kilka listków sałaty rzymskiej.
Aromatyczny lunchbox - jak zrobić pysznego wrapa krok po kroku?
Przygotowanie – posiekany ząbek czosnku wymieszajmy z listkami tymianku, 1 łyżeczką soli, szczyptą pieprzu i olejem. Pierś kurczaka natrzyjmy przygotowaną marynatą i grillujmy 8-10 minut z każdej strony. Majonez wymieszajmy z jogurtem, czosnkiem granulowanym, drobno pokrojonym szczypiorkiem, startym serem oraz musztardą. Doprawmy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Pomidora pokrójmy w plastry. Plastry boczku pieczmy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 1 – 1 ½ godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Zrumieniony boczek odsączmy na ręczniku papierowym i pokruszmy na kawałki. Środek każdej tortilli posmarujmy sosem, wyłóżmy listki sałaty, pokrojonego kurczaka, pomidora i boczek, zawińmy i grillujmy 3-4 minuty z każdej strony.