Szarlotka na kruchym cieście
Canva.com

Obłędnie pyszna szarlotka na kruchym cieście z przepisu prababci Stefci

Nie znam osoby, która nie byłaby fanem szarlotki w zestawieniu z lodami waniliowymi. Skorzystajcie już dziś z przepisu na delikatną szarlotkę na kruchym cieście, którą co roku piekła nasza prababcia.
Reklama

Składniki na obłędną szarlotkę

Szarlotka
Canva.com

Do przygotowania tej szarlotki potrzebne nam będą następujące składniki:

na ciasto:

  • 250 g mąki tortowej,
  • 150 g masła,
  • 75 g cukru pudru,
  • 1 duże żółtko,
  • 1 łyżka zimnej wody;

na nadzienie:

  • 5 dużych jabłek (najlepsze do szarlotki są szare renety),
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • ½ łyżeczki kardamonu,
  • ½ łyżeczki goździków;
Reklama

ponadto – tłuszcz i bułka tarta do tortownicy, 1 jajko do posmarowania, cukier puder.

Jak zrobić najlepszą szarotkę z przepis babci?

Przygotowanie – przygotujmy ciasto: masło siekamy, mieszamy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, dzielimy na pół. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę. Przygotujmy nadzienie: 3 jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do garnuszka, zasypujemy 3 łyżkami cukru i wlewamy 3 łyżki wody. Całość dusimy na małym płomieniu około 19-21 minut, aż jabłka się rozpadną. Chwile przed końcem gotowania dodajemy przyprawy korzenne, odkładając ½ łyżeczki cynamonu.

Mus odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe jabłka obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Następnie tortownicę o średnicy 22 cm natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.

Reklama

Jedną część ciasta rozwałkowujemy. Wykładamy dno tortownicy, lekko wywijając brzegi ciasta do góry. Na ciasto wykładamy mus jabłkowy i układamy plasterki jabłek. Posypujemy resztą cukru i cynamonu. Wstawiamy do lodówki. Resztę ciasta rozwałkowujemy. Za pomocą radełka wycinamy paski. Paski układamy na jabłkach w dekoracyjną kratkę. Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Ciasto pieczemy około 48-53 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem szarlotkę oprószamy obficie cukrem pudrem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama