Poncz to kwintesencja ciasta. Oto najlepsze pomysły na poncze do świątecznych wypieków
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jaki poncz będzie najlepszy do nasączenia ciasta?
Dobierając właściwy poncz do biszkoptu, warto skupić uwagę na to, aby dobrze harmonizował ze smakiem innych dodatków do naszego tortu. Przykładowo: jeśli zrobiliśmy tort owocowy, to powinniśmy go nasączyć płynem z nutą owocową (np. kompotem, sokiem), a w przypadku tortu czekoladowego idealnie sprawdzi się poncz z herbaty, kawy lub rumu, albo tradycyjny złożony z wody i soku cytrynowego.
Poncz możemy wykonać z:
- wody i kompotu owocowego
 - rumu
 - wody i soku z cytryny oraz wódki
 - nalewki wiśniowej
 - kawy rozpuszczalnej
 - wody i soku z cytryny
 - wody i kilku kropelek olejku zapachowego
 - likieru kawowego bądź orzechówki
 - słabej czarnej herbaty
 - nalewki malinowej
 - nalewki pigwowej
 
W jaki sposób nasączyć ciasto?
Poncz powinien mieć temperaturę pokojową. Nigdy nie należy nasączać biszkoptu gorącym płynem. Powinno się to robić przy użyciu łyżki i rozlewać nią poncz po całym cieście. Można to robić też za pomocą kuchennego pędzla. Warto zachować czujność i zbytnio nie przesadzić z tym aromatycznym płynem. Jego nadmiar zdominuje smak ciasta, sprawi, że będzie za bardzo wilgotne, a na dodatek wchłonie krem. Ma się rozumieć, że nie stosujemy ponczu z alkoholem w tortach dla najmłodszych – tu warto wykorzystać standardowy poncz owocowy lub ten składający się z wody, cukru oraz soku z cytryny.
