Canva.com

Poncz to kwintesencja ciasta. Oto najlepsze pomysły na poncze do świątecznych wypieków

Poncz robimy po to, aby nasączyć nim domowe ciasto biszkoptowe, które potem posłuży nam za blat do tortu. Dzięki temu deser nie będzie zbyt suchy. Poncz świetnie nawilży biszkopt i sprawi, że będzie unikalny w smaku. Gdy nawilżymy ciasto, nie pozostanie nam już nic innego, jak przełożyć je bitą śmietaną, ulubioną masą czy kremem.

Jaki poncz będzie najlepszy do nasączenia ciasta?

Dobierając właściwy poncz do biszkoptu, warto skupić uwagę na to, aby dobrze harmonizował ze smakiem innych dodatków do naszego tortu. Przykładowo: jeśli zrobiliśmy tort owocowy, to powinniśmy go nasączyć płynem z nutą owocową (np. kompotem, sokiem), a w przypadku tortu czekoladowego idealnie sprawdzi się poncz z herbaty, kawy lub rumu, albo tradycyjny złożony z wody i soku cytrynowego.

Poncz możemy wykonać z:

  • wody i kompotu owocowego
  • rumu
  • wody i soku z cytryny oraz wódki
  • nalewki wiśniowej
  • kawy rozpuszczalnej
  • wody i soku z cytryny
  • wody i kilku kropelek olejku zapachowego
  • likieru kawowego bądź orzechówki
  • słabej czarnej herbaty
  • nalewki malinowej
  • nalewki pigwowej

W jaki sposób nasączyć ciasto?

Canva.com

Poncz powinien mieć temperaturę pokojową. Nigdy nie należy nasączać biszkoptu gorącym płynem. Powinno się to robić przy użyciu łyżki i rozlewać nią poncz po całym cieście. Można to robić też za pomocą kuchennego pędzla. Warto zachować czujność i zbytnio nie przesadzić z tym aromatycznym płynem. Jego nadmiar zdominuje smak ciasta, sprawi, że będzie za bardzo wilgotne, a na dodatek wchłonie krem. Ma się rozumieć, że nie stosujemy ponczu z alkoholem w tortach dla najmłodszych – tu warto wykorzystać standardowy poncz owocowy lub ten składający się z wody, cukru oraz soku z cytryny.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł