barszcz wigilijny Magdy Gessler

Barszcz z pieczonych buraków z uszkami. Ten przepis warto zapisać na Wigilię!

Powoli czas zaplanować wigilijne potrawy, którymi uraczymy naszych gości w tym roku. Na wielu stołach nie może zabraknąć oczywiście barszczu. Tym razem przedstawiamy przepis naszej babci na barszcz z pieczonych buraczków.
Reklama

Składniki na barszcz z pieczonych buraków

Do przygotowania tego barszczu potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 1,5 kg buraków,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • suszone grzyby,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 średnie liście laurowe,
  • 6 ziaren pieprzy czarnego,
  • 3 średnie ząbki czosnku,
  • ocet winny,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 300 g mąki pszennej,
  • masło,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • żółtko,
  • cukier.

Przygotowanie barszczu z buraków

barszcz czerwony na zakwasie
Reklama

Na początek buraki wyszorujmy, opłuczmy i osuszmy. Zawińmy je w folię aluminiową. Pieczmy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 60 minut. Następnie je odwińmy, ostudźmy i obierzmy ze skórki, a następnie pokrójmy w kostkę. Natomiast suszone grzyby (20-25 sztuk) ugotujmy w niewielkiej ilości wody. Kilka z nich odłóżmy do zupy a resztę posiekajmy. Wywar powstały z gotowania grzybów połączmy razem z bulionem. Następnie dodajmy buraki, opieczoną wcześniej cebulę, odłożone grzyby, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe i 6 ziaren pieprzu czarnego.

Całość gotujmy na małym płomieniu, aż barszcz nabierze intensywnego koloru. Następnie dodajmy czosnek i 2 łyżki octu. Doprawmy zupę solą, cukrem, mielonym pieprzem czarnym. Przed podaniem zupę odcedźmy i podgrzejmy, ale nie gotujmy, bowiem wtedy straci kolor. Natomiast w międzyczasie na łyżce masła przesmażmy kiszoną kapustę i podlejmy ją niewielką ilością wody i duśmy do miękkości.

Reklama

Odsączmy, drobno ją posiekajmy. Połączmy je z grzybami pozostałymi z wywaru, łyżką masła, solą i mielonym pieprzem do smaku. A z 300 g mąki, żółtka, 50 g masła, szczypty soli i 165 ml gorącej wody zagniećmy ciasto. Rozwałkujmy je cienko, wytnijmy kółka. Na środek każdego nałóżmy farsz. Zlepmy uszka. Całość gotujmy w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe uszka podawajmy do gorącego barszczu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama