Barszcz z pieczonych buraków z uszkami. Ten przepis warto zapisać na Wigilię!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na barszcz z pieczonych buraków
Do przygotowania tego barszczu potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1,5 kg buraków,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- suszone grzyby,
- 1 średnia cebula,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 średnie liście laurowe,
- 6 ziaren pieprzy czarnego,
- 3 średnie ząbki czosnku,
- ocet winny,
- 300 g kiszonej kapusty,
- 300 g mąki pszennej,
- masło,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- żółtko,
- cukier.
Przygotowanie barszczu z buraków
Na początek buraki wyszorujmy, opłuczmy i osuszmy. Zawińmy je w folię aluminiową. Pieczmy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 60 minut. Następnie je odwińmy, ostudźmy i obierzmy ze skórki, a następnie pokrójmy w kostkę. Natomiast suszone grzyby (20-25 sztuk) ugotujmy w niewielkiej ilości wody. Kilka z nich odłóżmy do zupy a resztę posiekajmy. Wywar powstały z gotowania grzybów połączmy razem z bulionem. Następnie dodajmy buraki, opieczoną wcześniej cebulę, odłożone grzyby, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe i 6 ziaren pieprzu czarnego.
Całość gotujmy na małym płomieniu, aż barszcz nabierze intensywnego koloru. Następnie dodajmy czosnek i 2 łyżki octu. Doprawmy zupę solą, cukrem, mielonym pieprzem czarnym. Przed podaniem zupę odcedźmy i podgrzejmy, ale nie gotujmy, bowiem wtedy straci kolor. Natomiast w międzyczasie na łyżce masła przesmażmy kiszoną kapustę i podlejmy ją niewielką ilością wody i duśmy do miękkości.
Odsączmy, drobno ją posiekajmy. Połączmy je z grzybami pozostałymi z wywaru, łyżką masła, solą i mielonym pieprzem do smaku. A z 300 g mąki, żółtka, 50 g masła, szczypty soli i 165 ml gorącej wody zagniećmy ciasto. Rozwałkujmy je cienko, wytnijmy kółka. Na środek każdego nałóżmy farsz. Zlepmy uszka. Całość gotujmy w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe uszka podawajmy do gorącego barszczu.