Canva.com

Wow! To połączenie jest cudowne! Dynia, pomarańcze i porto w jednym pączku?

Pyszne, lekkie pączki smakują o każdej porze roku, nie tylko w karnawale. Jesienią warto usmażyć te smakowite kuleczki z dodatkiem dyni, pomarańczowej skórki i podać w stylu portugalskim. Polecamy przepis na fantastyczne pączki z Półwyspu Iberyjskiego.

Składniki na portugalskie pączki z dynią w syropie z porto

  • 250 g mąki 

  • 4 jajka 

  • 3 kieliszki słodkiego czerwonego wina

  • 300 g dyni 

  • skórka otarta z dwu pomarańczy 

  • oliwa do głębokiego smażenia 

Syrop

  • 250 g cukru

  • 1 kieliszek porto

Portugalskie pączki z dynią — wykonanie krok po kroku

  1. Dynię obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, a miąższ kroimy w kostkę.

  2. Dynię umieszczamy w rondelku, zalewamy szklanką lekko osolonej wody i na bardzo małym gotujemy, aż stanie się przezroczysta.

  3. Ugotowaną dynię odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie ją blendujemy. 

  4. Mus z dyni mieszamy ze skórką otartą z pomarańczy.

  5. Oddzielamy żółtka od białek.

  6. Przesianą mąkę mieszamy z żółtkami, musem z dyni i czerwonym winem, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto odstawiamy na 1 godzinę. 

  7. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.

  8. W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę do smażenia pączków.

  9. Na gorący tłuszcz, za pomocą łyżki wrzucamy małe porcje ciasta, z których powstaną pączki. Smażymy je na złoty kolor.

  10. Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na ręczniku papierowym. Następnie układamy je w piramidę.

  11. Przygotowujemy syrop z porto i cukru. Do garnuszka wlewamy wino i dosypujemy cukier — wszystko gotujemy ok. 5 minut.

  12. Pączki podjemy polane syropem z porto.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł