Marmolada pomarańczowa w białej miseczce, obok świeże pomarańcze
Canva.com

Doskonała marmolada pomarańczowa dla oszczędnych. Ten dodatek znacznie obniży koszty przygotowania przetworów

Domowa marmolada pomarańczowa nie musi być droga. Wystarczy jeden dodatek, który jesienią jest tani i łatwo dostępny. Dzięki dorzuceniu tego warzywa do pomarańczy ten słodki dodatek do naleśników, tostów i ciast przygotujmy bez szkody dla domowego budżetu.
Reklama

Marmolada pomarańczowa — elegancki dodatek do deserów

Marmolada pomarańczowa to doskonały dodatek to wszelkich dań na słodko — kanapek, tostów, naleśników i ciast. Jednak ten przepis zawiera sekretny składnik, którym jest dynia! Użycie tego warzywa znacznie obniży koszty przygotowania marmolady, a w żaden sposób nie wpłynie na jej walory smakowe. Wręcz przeciwnie, smak marmolady pomarańczowej z dynią jest po prostu boski. 

Marmolada pomarańczowa z dynią — składniki

  • 1 mała dynia ok. 1 kg

  • 2 pomarańcze

  • 1 cytryna — sok i skórka

  • 700 ml wody

  • 700 g cukru

  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

  • ½ łyżeczki mielonego imbiru

  • 5 goździków

Słoiczki z marmoladą pomarańczową przygotowaną z dodatkiem dyni
Canva.com

Jak usmażyć marmoladę z pomarańczy i dyni?

  1. Dynię dokładnie obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek (sprawdź, jak suszyć pestki dyni). Miąższ kroimy w kostkę o boku 1 cm. 

  2. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy w gorącej wodzie. 

  3. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok

  4. Pomarańcze obieramy ze skórki. Usuwamy większą część białego albedo, a skórki bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Miąższ pomarańczy rozdrabniany w blenderze. 

  5. Do dużego rondla wrzucamy pokrojoną dynię, dodajemy zblendowane pomarańcze, skorki oraz sok i skórkę z cytryny. Wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dynię z pomarańczami gotujemy ok. 50 minut — warzywo musi być zupełnie rozgotowane. 

  6. Do musu pomarańczowo-dyniowego dajemy przyprawy, dosypujemy cukier i wszystko gotujemy kolejną godzinę. Od czasu do czasu mieszamy, aby marmolada nie przywierała do dna. Marmolada jest gotowa, kiedy jest gęsta, błyszcząca i szklista. 

  7. Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce. Przetwory możemy także zapasteryzować, aby przedłużyć ich trwałość.   

Smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama