Ekstra proste ciasto z gruszkami, z którym poradzi sobie nawet dziecko!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Proste ciasto z gruszkami — składniki
4 duże, dojrzałe gruszki
1 szklanka mąki
¾ szklanki cukru
2 jajka
100 g stopionej margaryny lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić ciasto z gruszkami?
W rondelku lub w kuchence mikrofalowej roztapiamy margarynę lub masło i odstawiamy, aby tłuszcz się schłodził.
Dojrzałe gruszki myjemy i obieramy ze skórki. Gruszki kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od ich wielkości) i wykrawamy z nich gniazda nasienne. Owoce przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i oprószamy cynamonem.
Do miski przesiewamy szklankę mąki pszennej, dodajemy cukier i proszek do pieczenia i mieszamy suche składniki.
Teraz do miski wbijamy 2 całe jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz wlewamy wystudzony tłuszcz — wszystko krótko mieszamy rózgą lub miksujemy.
Owalną formę do ciasta lub tortownicę smarujemy masłem, a spód wykładamy papierem do pieczenia.
Do formy wlewamy ciasto, a na wierzchu układamy cząstki gruszek — w trakcie pieczenia owoce nieco opadną.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 40 minut — do suchego patyczka. Wierzch ciasta powinien być złoty.
Upieczone ciasto zostawiamy do wystygnięcia, a przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.
To pyszne i banalnie proste ciasto z gruszkami podajemy podobnie jak szarlotkę — z lodami śmietankowymi, bitą śmietaną lub sosem waniliowym. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub słodką przekąską w czasie spotkania z przyjaciółmi! Smacznego!