Canva

Proste sałatki z jajek na wielkanocny stół

Chyba nie ma jedzenia bardziej kojarzącego się z Wielkanocą niż jajka. Sprawdź jak przygotować przepyszne sałatki z jajkiem na Wielkanoc. Ich przyrządzenie jest banalnie proste, a wszyscy będą je jeść z prawdziwą przyjemnością. Zobacz, jak z paru składników można wyczarować przepyszne, świąteczne danie!

Sałatka rzodkiewkowa

Potrzeba tu dosłownie paru składników i robi się ją bardzo szybko. Jest to typowo wiosenna sałatka, dlatego idealnie sprawdzi się na Święta.

Składniki potrzebne do sałatki rzodkiewkowej z jajkiem

  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 średnie pęczki rzodkiewki
  • 0,5 cytryny
  • 1 pęczek rzeżuchy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Canva

Jak dokładnie, krok po kroku przygotować sałatkę rzodkiewkową

Jajka należy ugotować na twardo (trzeba je gotować 8 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć). Następnie jajka powinno od razu przełożyć do lodowatej wody.

Kiedy ostygną, trzeba je obrać ze skorupki oraz pokroić w plasterki. Rzeżuchę należy posiekać.

Rzodkiewki trzeba porządnie umyć z ziemi i również pokroić na plasterki.

Wymieszać ze sobą składniki i polać sokiem z cytryny. Kolejny krok to wymieszanie majonezu ze śmietanką oraz doprawienie ich solą i pieprzem. Powstałym sosem należy polać sałatkę.

Gotowe danie powinno odstawić się do lodówki na 30 minut. Sałatkę przed podaniem należy udekorować natką pietruszki.

Sałatka z salami

Przygotowanie tej sałatki jest banalnie proste. Robi się ją też dość szybko, trzeba jednak pamiętać, że potrzeba dłuższą chwilę na ugotowanie makaronu i jego wystudzenie

Składniki potrzebne do sałatki z salami

  • 200 g makaronu rurki
  • 200 g salami
  • 3-4 jajka
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 5 ogórków konserwowych
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 mały jogurt
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
Canva

Jak dokładnie, krok po kroku przygotować sałatkę z salami

Jajka należy ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

Cebulę dymkę powinno się wyczyścić i pokroić na plasterki. Następnie należy ugotować makaron. Chwilę przed końcem gotowania trzeba dorzucić do makaronu dymkę. Później wszystko powinno się odcedzić i przelać lodowato zimną wodą.

Salami należy pokroić w kostkę, a ogórki w plasterki.

Następnie należy przygotować sos — jogurt, majonez, musztardę, sól, pieprz, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę powinno się dokładnie razem wymieszać.

Makaron, dymkę, ogórki, salami wymieszać i polać sosem, wstawić do lodówki na 30 minut. Tuż przed podaniem udekorować jajkami.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł