canva.com

Przepis na... 30 naleśników!

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak przygotować przepis na 30 naleśników? To idealne rozwiązanie dla rodzinnych spotkań, przyjęć lub po prostu na weekendowe śniadanie. W tym artykule podzielimy się z Tobą moim sprawdzonym przepisem na naleśniki, a także kilkoma poradami, jak je podawać.

Przepis na 30 naleśników

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 750ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól
  2. ODo miski wbij jajka.
  3. Do miski z jajkami dodaj mleko i olej roślinny, a następnie wymieszaj.
  4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do miski z mlekiem i jajkami, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
  5. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją odrobiną oleju.
  6. Łyżką nakładaj ciasto na patelnię i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  7. Przenieś naleśniki na talerz i kontynuuj smażenie, aż zużyjesz całe ciasto.
canva.com

Jak podawać naleśniki?

Naleśniki można podawać na wiele sposobów. Najprostszym sposobem jest posypanie ich cukrem pudrem lub polanie miodem. Można także dodać owoce, dżem lub syrop klonowy. Innym sposobem jest posmarowanie naleśników twarogiem lub dżemem i złożenie w trójkąt. Można także dodać do nich śmietanę, ser żółty lub szynkę.

Porady dotyczące przygotowania ciasta na 30 naleśników:

  • Przed smażeniem naleśników dobrze rozgrzej patelnię, aby była równomiernie gorąca.
  • Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj trochę mleka. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.
  • Jeśli chcesz, aby naleśniki były bardziej chrupiące, dodaj do ciasta łyżkę mąki kukurydzianej lub ryżowej.
  • Jeśli chcesz, aby naleśniki były bardziej puszyste, dodaj do ciasta łyżeczkę sody oczyszczonej.
  • Naleśniki można przechowywać w lodówce i podgrzać w mikrofalówce lub na patelni przed podaniem.
canva.com

Naleśniki dla każdego!:

Przepis na 30 naleśników to idealne rozwiązanie na rodzinne spotkania i przyjęcia. Wymaga trochę pracy, ale efekt końcowy na pewno Cię zadowoli. Możesz je podawać na wiele sposobów, a także eksperymentować z dodatkami. Pamiętaj o kilku prostych poradach, aby uzyskać najlepszy efekt końcowy.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł