Canva.com

Przepis na bigos staropolski. Zjedz go dopiero w 3 dniu, a będziesz w szoku!

Uwielbiamy tradycyjny bigos. To doskonałe i sycące danie, które możemy jeść w zimie, jak i w lecie. Zdradzamy Wam nasz trik na aromatyczny bigos o wyjątkowym smaku.

Do przygotowania tego staropolskiego bigosu potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na bigos: 1 kg (1000 g) kiszonej kapusty, 500-525 g białej kapusty, 600-625 g karkówki wieprzowej, 400 g łopatki wołowej, 250-275 g suszonych grzybów (na przykład podgrzybek lub borowik szlachetny);
  • przyprawy i dodatki – 200 g wędzonych śliwek, 2 łyżki smalcu, 1 duża cebula, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 średnie ząbki czosnku, suszony majeranek, kminek, 3-4 średnie liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, sól, mielony pieprz czarny, kilka kulek czerwonego pieprzu.

Jak zrobić pyszny bigos z dodatkiem czerwonego pieprzu?

Canva.com

Przygotowanie – grzyby namoczmy, odstawmy. Następnego dnia gotujmy je przez pół godziny, posiekajmy. Znów białą kapustę poszatkujmy, zalejmy wodą, dodajmy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujmy około 15-16 minut. Kapustę kiszoną opłuczmy i posiekajmy. Przełóżmy do garnka z białą kapustą.

Znów mięso i pokrojoną wcześniej cebulę podsmażmy na smalcu. Dodajmy do kapusty razem z grzybami i wędzonymi śliwkami. Całość duśmy około 120 minut. Pod koniec dodajmy koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i przyprawy do smaku (majeranek, kminek, sól, pieprz). Bigos podawajmy z czerwonym pieprzem. Najlepiej smakuje na drugi dzień po odgrzaniu.

Nasz trik na pyszny bigos

Dodatkowa uwaga – należy wiedzieć, że dodanie wędzonych produktów jak śliwka, kiełbasa czy papryka oraz kilku rodzajów mięsa podkręca smak bigosu. Bigos najlepiej smakuje po 3 dniach. Każdego dnia go odgrzewajmy i schładzajmy, na przykład na balkonie.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł