Bigos pieczony na żeberkach - karnawałowy hit na ciepło. Sprawdź ten przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego bigosu potrzebne nam będą następujące składniki:
- 500-525 g żeberek,
- 500 g łopatki wieprzowej,
- 500 g kiełbasy podwawelskiej,
- 2 średnie cebule,
- 500 g białej słodkiej kapusty,
- 55 g suszonych grzybów (na przykład podgrzybków),
- 4 średnie liście laurowe,
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 owoce jałowca,
- 5-6 wędzonych śliwek,
- 1 kwaśne jabłko,
- 715 ml bulionu wieprzowego,
- 1 kg (1000 g) kiszonej kapusty,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz czarny;
- ponadto - kilka gałązek natki pietruszki.
Jak ugotować pyszny bigos?
Przygotowanie - mięsa i kiełbasę przełóżmy do żeliwnego garnka, przykryjmy i pieczmy 58-63 minut czasy w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Wyjmijmy z garnka, przestudźmy i pokrójmy. Znów cebulę obierzmy, pokrójmy w kostkę, włóżmy do garnka z wytopionym tłuszczem i smażmy 2-3 minuty. Dodajmy pokrojoną wcześniej białą słodką kapustę, pokruszone podgrzybki, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, śliwki i starte na tarce jabłko.
Wlejmy bulion, gotujmy około 29-34 minut. Następnie do garnka dołóżmy posiekaną kapustę kiszoną (jeśli jest zbyt kwaśna, część możemy przepłukać zimną wodą i odcisnąć.
Włóżmy upieczone, pokrojone mięsa i kiełbasę. Całość wymieszajmy, przykryjmy pokrywką i pieczmy pół godziny. Następnego dnia ponownie pieczmy pół godziny, w razie potrzeby podlewając bigos wodą lub bulionem. Doprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Przed podaniem posypmy posiekaną natką pietruszki.