Canva.com

Przepis na grecką musakę, czyli pyszną zapiekankę pod beszamelową chmurką

Musaka to jeden ze specjałów kuchni greckiej i środziemnomorskiej. Flagowe danie jest pełne wyśmienitych składników i można je przygotować w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej. Warzywa rozpływają się w ustach, a dobrze przyprawione mięso dodaje charakteru całej potrawie.

Flagowe danie kuchni śródziemnomorskiej

Canva.com

Grecka musaka to danie, które jest prawdziwym must eat, jeśli jesteście właśnie na wakacjach lub planujecie wyjazd do tego pięknego kraju. Ciekawostką jest fakt, że na całym Półwyspie Bałkańskim oraz na Bliskim Wschodzie - musaka przybiera przeróżne formy i nie brakuje egzotycznych wariacji na temat zapiekanki pod beszamelem.

Musaka przypomina włoską lasagne. W wersji mięsnej zazwyczaj dodaje się mięso wieprzowo-wołowe, baraninę, bakłażany, pomidory i mnóstwo aromatycznych ziół. Musaka również często w ateńskich restauracjach jest podawana z jagnięciną. Warto jednak wiedzieć, że zapiekanka z jagnięcym mięsem będzie o wiele droższa.

Pyszna zapiekanka pod beszamelem

Canva.com

Zioła są podstawą w greckiej, śródziemnomorskiej kuchni, więc i w tym przypadku przygotujcie się na prawdziwą kulinarną podróż. W gamie ziół nie zabraknie na pewno: cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu, oregano, cebuli, czosnku i tymianku.

Do przygotowania pysznej musaki potrzebujemy:

  • 500 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • 250 gramów czerwonej soczewicy,
  • 2 średniej wielkości bakłażany,
  • 2 cukinie,
  • 1 marchewka,
  • 1 kilogram ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 mililitrów passaty pomidorowej,
  • 200 gramów gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego),
  • 2 jajka,
  • cynamon, suszony tymianek i oregano, papryka słodka i pikantna, kmin rzymski, czarny pieprz

Przygotowanie musaki krok po kroku

  1. Przygotowanie musaki nie jest trudne. Na początku oczyszczamy ziemniaki i gotujemy je, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  2. Na patelni smażymy czosnek i cebulę. dodajemy soczewicę i passatę oraz przyprawy.
  3. Cukinie i bakłażany również kroimy w plasterki i krótko smażymy na patelni. Najlepiej grillowej.
  4. Przygotowujemy sos beszamelowy, którym zalejemy warstwy warzyw i mięsa. Na patelni łączymy mąkę i mleko. sos doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i szafranem.
  5. Pieczemy musakę przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Wierzch zapiekanki posypujemy serem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł