Przepis na pańską skórkę. Domowa wersja jest lepsza od tej z jarmarków
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pańską skórkę przeważnie sprzedaje w postaci białej, biało-różowej lub różowej kostki owiniętej w pergamin. Jest twarda, słodka i ma ciągnącą konsystencję, która może przypominać trochę rozpuszczalną gumę.
Pańska skórka – przepis
Składniki:
- pół szklanki wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 białka jaj
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 dag cukru
- opcjonalnie sok malinowy do barwienia
Sposób przygotowania
Ubijamy białka na sztywno w metalowej misce. Wodę łączymy z sokiem z cytryny, cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Jeśli chcemy otrzymać pańską skórkę w kolorze różowym, możemy dolać też 2-3 łyżki soku malinowego. Nad garnkiem z gotującą się wodą zawieszamy naczynie z pianą w taki sposób, aby nie dotykało lustra wody. Powstały syrop wylewamy na białka.
Wszystko ubijamy do momentu, aż masa zrobi się gęsta. Następnie miskę zdejmujemy znad pary i ubijamy masę, aż ostygnie. Natychmiast wykładamy ją na papier do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i pozostawiamy do zastygnięcia. Stwardniałą masę dzielimy na mniejsze części. Owijamy je kawałkami papieru do pieczenia, umieszczamy w słoju i przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.