Canva.com

Przepis na prosty lunchbox: Makaron z dynią, rozmarynem i orzechami włoskimi

Zdrowy, pyszny i sycący - taki powinien być idealny posiłek do pracy lub na studia. Mamy dla Ciebie idealną propozycję. Oto przepis na aromatyczny makaron z rozmarynem, dynią oraz włoskimi orzeszkami.

Składniki na pyszny makaron do lunchboxa

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • możemy użyć makaronu, na przykład z komosy ryżowej,
  • garść orzechów włoskich,
  • sól,
  • masło klarowane,
  • pestki słonecznika,
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka igiełek rozmarynu,
  • dynia,
  • cukinia,
  • po 2 ząbki czosnku na osobę,
  • świeżo zmielony pieprz czarny,
  • oliwa extra vergine,
  • pomidory koktajlowe,
  • listki bazylii.

Jak zrobić makaron z dynią krok po kroku?

Canva.com

Przygotowanie – makaron ugotujmy w osolonej wodzie według przepisu zawartego na opakowaniu. Orzechy włoskie namoczmy w gorącej wodzie. Osączmy i pokrójmy. Znów na maśle klarowanym podsmażmy pestki słonecznika, przełóżmy do miseczki. Dodajmy jeszcze 1 łyżkę masła klarowanego, rozgrzejmy i podsmażmy kumin oraz rozmaryn. Następnie włóżmy wcześniej pokrojone w kostkę dynię i cukinię, zamieszajmy i smażmy.

Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodajmy obrany, posiekany czosnek. Całość smażmy jeszcze chwilkę i przełóżmy do ugotowanego makaronu. Pomieszajmy z pokrojonymi orzechami włoskimi. Danie przełóżmy do półmisek. Doprawmy do smaku, solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i oliwą. Podawajmy z pomidorami koktajlowymi (przekrójmy je na pół), pestkami słonecznika i porwanymi listkami bazylii.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł