Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Pulpety w sosie pomidorowym: przepis na pyszny i zdrowy obiad
Do przeczytania w ok. 2 min.
Znajdziesz tutaj wszystko, co musisz wiedzieć o przepisie na pulpety w sosie pomidorowym. Odkryj najlepsze wskazówki i triki oraz dwa wyjątkowe przepisy na to pyszne danie.
Wybór mięsa do pulpetów
W przypadku pulpetów w sosie pomidorowym, możemy wykorzystać różne rodzaje mięsa, takie jak:
- mięso mielone drobiowe (indyk, kurczak)
- mięso mielone wieprzowe
- mięso mielone wołowe
- mięso mielone mieszane (drobiowo-wieprzowe, wołowe)
Składniki na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej lub ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie pulpetów:
- W misce połączyć mięso mielone z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą lub kaszą jaglaną i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Uformować małe kulki z masy mięsnej i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzać olej na patelni i usmażyć pulpeciki na złoty kolor.
canva.com
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub rosołu
- 1 szklanka przetartych pomidorów lub passaty z butelki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie sosu pomidorowego:
- W garnku rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula zmięknie.
- Dodać przetarte pomidory lub passatę, bulion drobiowy lub rosół, cukier i oregano. Całość gotować na średnim ogniu przez około 15 minut.
- Doprawić sos solą i pieprzem do smaku.
Połączenie pulpetów z sosem pomidorowym:
- Dodać usmażone pulpeciki do sosu pomidorowego i dusić przez kolejne 10-15 minut, aby smaki się połączyły.
- Podawać pulpety w sosie pomidorowym z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż, kasza, makaron lub ziemniaki.
Wariant wegetariański
Jeśli jesteś wegetarianinem, możesz również przygotować pulpety w sosie pomidorowym, zastępując mięso mieloną soczewicą lub ciecierzycą. Dodatkowo możesz dodać warzywa, takie jak cukinia czy papryka.
Zobacz także
Tajemnica pysznego obiadu - pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym to smaczne i pożywne danie, które zadowoli zarówno miłośników mięsa, jak i wegetarian. Przygotowanie pulpetów oraz sosu pomidorowego jest proste i szybkie, a danie można podać z różnymi dodatkami, dostosowując je do własnych upodobań. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Dietetyczne pulpety - Jak zrobić zdrowe i smaczne danie w domu
Jeśli szukasz zdrowej i smacznej alternatywy dla tradycyjnych pulpetów, to dietetyczne pulpety są idealnym rozwiązaniem. Sprawdź, jak przygotować te pyszne pulpety, jak je podawać oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich przygotowania.
Pulpeciki drobiowe z sosem grzybowym. Smaki mojej babci
Kuchnia to nie tylko smaki, ale także wspomnienia i emocje. Dziś podzielę się z Wami przepisem na pulpeciki drobiowe z sosem grzybowym, których smak przywodzi mi na myśl najlepsze chwile spędzone z moją ukochaną babcią.
Pulpety z soczewicy: Wegetariański hit!
Czy wiesz, że soczewica to jedno z najstarszych uprawianych roślin strączkowych na świecie? W Polsce znana jest przede wszystkim jako składnik zup, ale warto pamiętać, że można z niej przygotować wiele innych pysznych dań. Jednym z nich są pulpety z soczewicy - wegetariańska alternatywa dla mięsnych klopsików. Sprawdź, jak przygotować je w domu, jakie mają właściwości zdrowotne i jak podawać.