Pulpety z łososia
Canva.com

Zostały Ci resztki łososia z kolacji? Zrób ekspresowe pulpeciki na obiad

Mięso łososia cieszy się wieloma zaletami - wyjątkowy smak wprost rozpływający się w ustach, cenne minerały i witaminy, a także liczne właściwości odżywcze sprawiają, że tę rybę można polecić niemal każdemu. Kolejnym atutem łososia są także liczne możliwości jego przygotowania: zwykle podaje się go w wersji smażonej, pieczonej lub duszonej.
Reklama

Wówczas niezbędnym składnikiem są także pieczone ziemniaczki oraz sałatka z ulubionych warzyw. Dzisiaj poznamy kolejny pomysł na wykorzystanie łososia - i jest to rozwiązanie polecane nie tylko smakoszom, ale też osobom niezbyt przepadającym za smakiem ryb.

Pulpeciki z łososia są przepyszne, a ich wspaniały smak docenią wszyscy. Są ponadto zdecydowanie zdrowsze niż tradycyjne mięsne pulpety. To także pełnowartościowy i zdrowy posiłek, który zjemy zarówno na obiad, jak i na kolację. Pulpeciki mogą być także świetnym pomysłem na przystawkę i wówczas podamy je z dodatkiem ulubionego sosu.

Składniki na pyszne pulpety z łososia

Pulpety z łososia
Canva.com
Reklama

Do przygotowania sześciu porcji będą nam potrzebne: 600 g filetów z łososia (bez skóry), dwa ugotowane ziemniaki, ugotowana marchewka, dwa pęczki koperku, dwie szklanki bulionu warzywnego, pół szklanki śmietany 18%, jajko, dwie łyżki stopionego masła, łyżka mąki, sok z połówki cytryny oraz sól i pieprz.

Jak zrobić apetyczne pulpeciki z mięsa łososia?

  1. Przygotowanie pulpecików zaczynamy od opłukania, osuszenia i posiekania koperku na grubo. Filety z łososia również myjemy i osuszamy. Kawałki ryby wraz z ziemniakami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach. Do otrzymanej masy wbijamy jajko, dodajemy też marchewkę pokrojoną w kostkę oraz ćwierć koperku. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy. Z masy formujemy pulpeciki, które następnie smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez pół godziny.
  2. Bulion zagotowujemy i zagęszczamy mąką rozrobioną z niewielką ilością wody. Wlewamy śmietanę, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku i wsypujemy pozostały koperek. Tak przygotowanym sosem polewamy upieczone pulpeciki. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama