Puszysty i mięciutki sernik z chałwą. Spróbuj go dopiero po 12 godzinach!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:
- na spód - 250 g ciastek pełnoziarnistych,100 g masła;
- na masę serową - 1 kg sera twarogowego śmietankowego, 3/4 szklanki cukru, 5 dużych jajek, 205 ml śmietany kremówki 30-procentowej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 300 g chałwy waniliowej;
- na polewę - 300 g chałwy waniliowej, 250 ml śmietany kremówki 36-procentowej.
Jak zrobić delikatny sernik z chałwą?
Przygotowanie - ciastka drobno pokruszmy (na przykład w malakserze), mieszajmy z roztopionym i przestudzonym masłem. Masą wylepmy spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ser zmiksujmy z cukrem i pokruszoną chałwą. Ciągle miksując, dodajmy po jajku. Na koniec dodajmy pozostałe składniki i lekko zamieszajmy.
Następnie masę wylejmy na ciasteczkowy spód. Na niższej półce piekarnika ustawmy naczynie żaroodporne z wodą, znów na wyższej - sernik. Pieczmy około 59-62 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza. Wystudźmy. Śmietankę wlejmy do rondelka i dodajmy pokruszoną chałwę. Podgrzejmy, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Kiedy nieco przestygnie, polejmy nią wierzch sernika. Schładzajmy go co najmniej 12 godzin.