Canva.com

Puszysty i mięciutki sernik z chałwą. Spróbuj go dopiero po 12 godzinach!

Ser + chałwa, czy to dobre połączenie? Przekonajcie się sami, dzięki naszemu prostemu przepisowi.

Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na spód - 250 g ciastek pełnoziarnistych,100 g masła;
  • na masę serową - 1 kg sera twarogowego śmietankowego, 3/4 szklanki cukru, 5 dużych jajek, 205 ml śmietany kremówki 30-procentowej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 300 g chałwy waniliowej;
  • na polewę - 300 g chałwy waniliowej, 250 ml śmietany kremówki 36-procentowej.

Jak zrobić delikatny sernik z chałwą?

Przygotowanie - ciastka drobno pokruszmy (na przykład w malakserze), mieszajmy z roztopionym i przestudzonym masłem. Masą wylepmy spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ser zmiksujmy z cukrem i pokruszoną chałwą. Ciągle miksując, dodajmy po jajku. Na koniec dodajmy pozostałe składniki i lekko zamieszajmy.

Następnie masę wylejmy na ciasteczkowy spód. Na niższej półce piekarnika ustawmy naczynie żaroodporne z wodą, znów na wyższej - sernik. Pieczmy około 59-62 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza. Wystudźmy. Śmietankę wlejmy do rondelka i dodajmy pokruszoną chałwę. Podgrzejmy, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Kiedy nieco przestygnie, polejmy nią wierzch sernika. Schładzajmy go co najmniej 12 godzin.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł