Gulasz wołowy z dynią
Canva.com

Rozgrzewający gulasz wołowy z papryką po czesku. Pyszny obiad na niedzielę

Udało Ci się kupić piękny kawałek mięsa wołowego? Świetnym pomysłem będzie przygotowanie wołowego gulaszu z solidną porcją papryki.
Reklama

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 500-525 g wołowiny (na przykład z udźca, łopatki),
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 1000 ml bulionu wołowego (może być z kostki);

dodatki i przyprawy – 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 2 średnie liście laurowe, 1 i ½ łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki, 3-4 łyżki smalcu lub oleju do smażenia, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka mąki pszennej, szczypta nasion kminku, sól, mielony pieprz czarny.

Jak zrobić pyszny gulasz wołowy?

Gulasz po węgiersku, podany z knedlem bułczanym
Canva.com

Przygotowanie – mięso pokrójmy w kostkę. Oprószmy je solą i mielonym pieprzem czarnym. Znów w rondlu o grubym dnie rozgrzejmy tłuszcz i zezłoćmy na nim posiekane cebule.

Reklama

Dodajmy mięso i obsmażmy je ze wszystkich stron (możemy to zrobić na patelni).

Podsmażone mięso posypmy mieloną czerwoną papryką i kminkiem. Chwilę podsmażajmy, mieszając i podlejmy niewielką ilością bulionu. Dodajmy ziele angielskie i liście laurowe. Duśmy, kilka razy podlewając małą ilością bulionu. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, wlejmy resztę bulionu i dodajmy podsmażoną na łyżce oleju pokrojoną czerwoną paprykę, posiekany czosnek i majeranek. Duśmy do miękkości mięsa. Na koniec zagęśćmy mąką rozrobioną w 125 ml wody i gotujmy około 3-4 minuty.

Dodatkowa uwaga – gulasz podawajmy z cebulą i knedlami gotowanymi na parze.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama