canva.com

Pyszna faszerowana papryka - bogactwo witamin na Twoim talerzu

Czy wiesz, że faszerowana papryka to nie tylko pyszne, ale również zdrowe danie? Papryka jest bogata w witaminy i składniki odżywcze, a dodatkowo faszerowana mięsem lub warzywami stanowi pełnowartościowy posiłek. Zdradzamy przepis na pyszną faszerowaną paprykę, jej właściwości zdrowotne oraz porady dotyczące podawania i przechowywania.

Przepis na faszerowaną paprykę

Aby przygotować faszerowaną paprykę, potrzebujesz:

  • 6 dużych papryk,
  • 500g mięsa mielonego (może być wołowina, wieprzowina lub mieszanka obu),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Papryki myjemy, odcinamy górne części i wyjmujemy nasiona i białe części.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek.
  3. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso się zrumieni.
  4. Dodajemy ugotowany ryż, paprykę, oregano, sól i pieprz i mieszamy.
  5. Masą mięsną faszerujemy papryki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy faszerowaną paprykę przez około 45 minut.
canva.com

Właściwości zdrowotne faszerowanej papryki

Faszerowana papryka to danie bogate w składniki odżywcze. Papryka jest źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i działa przeciwzapalnie. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przemianę materii. Mięso mielone jest źródłem białka, a ryż dostarcza węglowodanów złożonych. Dzięki temu faszerowana papryka stanowi pełnowartościowy posiłek.

Jak podawać faszerowaną paprykę?

Faszerowaną paprykę można podawać na ciepło lub na zimno. Można ją podać jako danie główne lub jako przekąskę. Doskonale smakuje z sosem pomidorowym lub jogurtem naturalnym. Można również posypać ją startym serem lub posiekaną natką pietruszki.

Porady dotyczące przechowywania faszerowanej papryki

Faszerowaną paprykę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Można ją również zamrozić i przechowywać w zamrażarce przez około 3 miesiące. Przed podaniem wystarczy ją odmrozić i podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

Zdrowy hit kulinarny! Odkryj fenomen tego dania!

Teraz już wiesz, jak przygotować pyszną faszerowaną paprykę, jakie ma właściwości zdrowotne oraz jak ją podawać i przechowywać. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł