Pyszna jajecznica na parze w 3 minuty. Doskonałe śniadanie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pyszne śniadanie z jajem w roli głównej
Jajecznica na parze smakuje zdecydowanie lepiej niż ta tradycyjna smażona na oleju, czy maśle. Jest bardzo lekka i dostarczy nam mnóstwo energii na cały dzień.
Nie każdy wie, że jajecznicę możemy także ugotować. Pod wpływem wysokiej temperatury wody jajka idealnie się zetną. Jajecznicę na parze przygotowujemy w podobny sposób jak czekoladę w kąpieli wodnej. Wystarczy, że przygotujemy garnek oraz miskę z grubym szkłem. Pyszne śniadanie podajemy ze szczypiorkiem, kiełkami i roszponką oraz rzodkiewką.
Jak zrobić jajecznicę na parze?
Do przygotowania 2 porcji śniadania potrzebujemy:
- 4 jajka
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- pomidorki koktajlowe
- szczypiorek/ roszponka/ kiełki
- Do przygotowania pysznej jajecznicy potrzebujemy garnka oraz miski szklanej.
- Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Jajka wbijamy do szklanej miski i doprawiamy je solą oraz pieprzem.
- Całość intensywnie mieszamy.
- Po chwili wkładamy miskę do garnka i przykrywamy pokrywką. Całość gotujemy na parze.
Czy jajka są zdrowe dla nas?
Jajka są doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów. Mówi się, że mają wiele korzyści dla organizmu, w tym pomaga organizmowi metabolizować tłuszcze i cholesterol. Żółtko jest bogate w cholinę, która pomaga w pamięci, funkcji mózgu i nastroju. Jajka są również dobrym źródłem witaminy D i B12. Istnieją również różne rodzaje jaj, które są również dobre dla Ciebie, takie jak jaja od kurczaków z wolnego wybiegu. Kurczaki z wolnego wybiegu mają dostęp do szerokiej gamy produktów spożywczych, które mogą jeść, więc ich jaja są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i inne składniki odżywcze.