Pyszna zapiekanka z mięsa z rosołu. Oto ekspresowy przepis babci Jasi
Do przeczytania w ok. 2 min.
Głównym składnikiem obiadowej zapiekanki będzie oczywiście mięso z rosołu.
Można go użyć tyle, ile po prostu się go ma, oczyszczając je z ewentualnych chrząstek i kości, no i krojąc bądź rwąc w rękach na nieco mniejsze kawałeczki. Tak przygotowane mięso można od razu przełożyć do dość dużej formy przeznaczonej do zapiekania. Następnie na desce pokroić dwie duże białe cebule (w kostkę lub piórka, lepiej jednak w piórka) i dodać je do mięsa, ewentualnie dorzucić jeszcze garść umytych, obranych i pokrojonych w plastry pieczarek albo nawet kawałki czerwonej papryki - dodatki są już kwestią gustu.
W zapiekance zawsze kluczową rolę odgrywa jednak sos.
Aby go wykonać, wystarczy wymieszać 500 ml tłustej słodkiej śmietany (najlepiej 30%) z kawałkiem tartego żółtego sera bądź parmezanu oraz ulubionymi przyprawami (duża ilość pieprzu jest niezbędna). Zapiekanka z mięsa z rosołu powinna zostać obficie polana w takim sosie, więc jeśli do jej wykonania użyło się większej ilości warzyw albo większej porcji mięsa, warto przygotować sos z podwójnej dawki składników, by na spokojnie zalać nim wszystkie dodatki. Zapiekankę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut. Temperatura powinna wynosić mniej więcej 180 stopni C.
Przepis na ekspresową i jakże pyszną zapiekankę każdego powinien przekonać do wykorzystywania posiadanych składników. Nawet mało atrakcyjne z pozoru mięso rosołowe potrafi przeistoczyć się w iście wykwitną potrawę, zadowalającą nawet te wymagające kubki smakowe.