Canva.com

Pyszne burgery wegetariańskie z buraka. Skusisz się?

Macie ochotę na wege obiad w piątek? Pyszne burgery z buraka z serem feta będę doskonałym pomysłem! Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się smacznym daniem w wersji slow food.

Składniki na #vege burgery z buraka

Canva.com

Nie trzeba być wege, aby spróbować buraka w nowej, modnej odsłonie. Dziś przygotujemy burgera z aromatycznych buraków z dodatkiem sera feta oraz ulubionych przypraw. Dużym plusem tego dania jest to, że nie potrzebujemy wielu składników do przygotowania buraczanego kotleta, a gotowe burgery możemy zamrozić.

Do przygotowania wegetariańskich burgerów potrzebujemy:

  • 4 średnie buraki czerwone
  • 2 średnie cebule
  • 2 szklanki fety
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 1 szklanka drobno posiekanej orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczka kminu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka tymianku, rozmarynu
  • sól dla smaku

Jak przygotować buraczane kotlety?

Canva.com
  1. Obieramy buraki i ścieramy je na tarce z grubymi oczkami.
  2. Później obieramy cebulę i ścieramy ją na tarce z małymi oczkami.
  3. Wyciskamy nadmiar soku z buraków i obieramy drobno czosnek.
  4. Do miski wsypujemy starte buraki, cebulę, czosnek, ser feta oraz jajka, orzechy, przyprawy i płatki owsiane.
  5. Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na 30 minut.
  6. Buraczaną masę dzielimy na 8 porcji.
  7. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy buraczane burgery przez 5 minut z każdej strony.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł