Tort z owocami i bitą śmietaną udekorowany prażonymi płatkami migdałów
Canva.com

Letni tort z owocami i bitą śmietaną

Tort z owocami i bitą śmietaną to idealne, letnie ciasto, które w czasie największych upałów daje przyjemne orzeźwienie. Taki elegancki deser będzie świetny na urodzinowe przyjęcia dla zodiakalnych Raków i Lwów. Oto przepis na pyszny tort z dodatkiem świeżych owoców i bitej śmietany.
Reklama

Składniki na tort z owocami i bitą śmietaną

Ciasto:
  • 4 białka
  • 4 żółtka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g płynnego miodu
  • skórka z ½ cytryny
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 500 g owoców jagodowych — truskawek, malin, borówek, jeżyn
  • 400 g słodkiej śmietanki 36%
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki agar-agar
Składniki do nadzienia tortu - owoce leśne i bita śmietana
Canva.com

Przygotowanie tortu z bitą śmietaną

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka wbijamy do dużej miski i ubijamy na pianę z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych białek dodajemy miód i startą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy.
  2. Do piany stopniowo dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy.
  3. Łączymy mąkę z mąką migdałową i proszkiem do pieczenia. Mieszankę dodajemy do masy jajecznej.
  4. Tortownicę smarujemy masłem, a na spodzie układamy papier do pieczenia. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 30 minut do suchego patyczka.
  5. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy je z tortownicy i przekrawamy na dwa blaty.
Przygotowujemy nadzienie z owoców i bitej śmietany:
  1. 200 g owoców blendujemy z dodatkiem płynnego miodu.
  2. W wysokim naczyniu ubijamy 200 g (połowę) schłodzonej śmietanki kremówki.
  3. Agar-agar dodajemy do garnuszka z zimną wodą, następnie gotujemy go ok. 2 minut.
  4. Ugotowany agar-agar cienką strużką wlewamy do musu owocowego i miksujemy. Dodajemy ubitą śmietankę.
  5. Zimną tortownicę wykładamy folią spożywczą (spód i brzegi) i na dnie układamy pierwszy blat tortu.
  6. Na ciasto nakładamy krem owocowy, wyrównujemy wierzch i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
  7. Na schłodzony krem nakładamy połowę pozostałej śmietany i połowę pozostałych owoców. Przykrywamy drugim blatem tortowym. Na godzinę wstawiamy do lodówki.
  8. Ubijamy pozostałe 200 g kremówki.
  9. Schłodzony tort wyjmujemy z lodówki i dekorujemy. Za pomocą rękawa cukierniczego wierzch oraz boki ciasta ozdabiamy ubitą kremówką oraz świeżymi owocami. Możemy dodać także płatki czekolady, listki świeżej mięty lub prażone płatki migdałowe.
Tort z bitą śmietaną możemy udekorować także płatkami czekolady
Canva.com
Tort z bitą śmietaną i świeżymi owocami jagodowymi będzie idealny na letnie przyjęcie urodzinowe lub dziecięcą imprezę.
Reklama
Najlepiej smakuje mocno schłodzony, tuż po wyjęciu z lodówki. Możemy dowolnie komponować owoce, które wykorzystamy do przygotowania tortu. Mali i duzi miłośnicy słodkości z pewnością go pokochają! Smacznego!
Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama