Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Pyszne jajka faszerowane pieczarkami - świąteczna przystawka, która nigdy się nie nudzi
Do przeczytania w ok. 1 min.
Idealna przekąska w formie przystawki dla wielbicieli jajek. Bardzo estetyczna i ciesząca oko, doskonała na święta i inne uroczystości. Jej przygotowanie zajmie około pół godziny i wykonasz porcję dla 4 osób.
Składniki na faszerowane jajka
- 4 duże jajka
- 6 średnich pieczarek
- 1 mała cebula
- kilka łyżek majonezu
- pęczek świeżej natki pietruszki
- słodka papryka mielona
- sól i pieprz
- duża łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie przystawki krok po kroku
Canva.com
- Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
- Przygotuj mały rondelek i ułóż w nim jajka, zalej zimną wodą do przykrycia.
- Dorzuć pół łyżeczki soli, aby uniknąć popękania skorupek.
- Ugotuj jajka na twardo, przełóż do lodowej kąpieli, ostukaj i ostrożnie obierz ze skorupek.
- Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj.
- Pieczarki oczyść i posiekaj tak samo, jak cebulę.
- Rozgrzej patelnię z olejem na dużym ogniu i wrzuć cebulę i pieczarki.
- Smaż wszystko, ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem do mocno wyczuwalnego smaku.
- Jajka przekrój wzdłuż na pół. Ostrożnie oddziel żółtka i wrzuć je do małej miseczki.
- Natkę pietruszki opłucz, odsącz i drobno posiekaj. Odłóż kilka gałązek do dekoracji.
- Dodaj posiekaną natkę i podsmażone grzyby z cebulą do żółtek, dokładnie wszystko wymieszaj.
- Przełóż farsz do szprycy i nafaszeruj miejsca po żółtkach.
- Kilka łyżek majonezu przełóż do szprycy i wyciśnij w miejsce obok farszu.
- Posyp jajka słodką papryką i udekoruj gałązkami świeżej natki pietruszki. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Jak sprawdzić czy jajko jest dobre?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś rozbijać jajko do potrawy, tylko po to, aby odkryć, że jest zepsute? To naprawdę frustrujące i może zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajka przed jego użyciem. W tym artykule podpowiemy Ci kilka prostych trików, które pozwolą Ci upewnić się, czy jajko jest dobre czy nie, bez konieczności rozbijania skorupki.
Jak przechowywać jajka?
Produkty świeże, takie jak jajka, wymagają odpowiedniego przechowywania, aby zachować swoją świeżość i zapobiec rozwojowi bakterii. W tym artykule dowiesz się, jak przechowywać jajka oraz jak długo można je przechowywać.