Canva.com

Pyszne pierożki z soczewicą. Przepis od Babci Stasi na święta

Niebawem święta, a Ty masz już dość pierogów z ziemniaczanym farszem, czy mięsem? Skorzystaj z porady naszej ukochanej babci i przygotuj przepyszne, zdrowe, jarskie pierogi, które skuszą wszystkie podniebienia.

Do przygotowania tych pierogów potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 170 g zielonej soczewicy,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 średni ząbek czosnku,
  • majeranek,
  • olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny;
  • ponadto - około 250 ml gorącej wody.

Przygotowanie pierożków z soczewicą

Canva.com

Na początek soczewicę dokładnie wypłuczmy, zalejmy wodą i odstawmy na ponad pół godziny. Następnie lekko posólmy i gotujmy około 29-31 minut. Odcedźmy, ewentualnie lekko zblendujmy. Natomiast cebulę posiekajmy i uduśmy na oleju. Dodajmy do soczewicy, dołóżmy roztarty czosnek i natkę pietruszki. Przyprawmy solą, mielonym pieprzem czarnym i majerankiem.

Całość dokładnie wymieszajmy. Wszystko przysmażmy. Znów mąkę przesiejmy przez sito, dolejmy około 250 ml gorącej wody i wyróbmy elastyczne ciasto. Porcje ciasta wałkujmy na placki, wykrawajmy w nich krążki. Na każdym ułóżmy łyżeczkę wcześniej przygotowanego farszu, zlepmy brzegi. Ugotujmy w posolonej wodzie.

Dodatkowe uwagi – należy wiedzieć, że farsz soczewicowy najlepiej smakuje doprawiony tymiankiem, majerankiem i mieloną kozieradką; na farsz możemy też wykorzystać soczewicę czerwoną, która jest delikatniejsza. Można ją zmieszać z posiekanymi suszonymi pomidorami lub twarogiem; należy też wiedzieć, że takie pierogi podaje się z cebulką duszoną na oleju. A jeszcze lepiej smakują, kiedy po przestygnięciu przysmażymy je na rumiano.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł