Pyszne pierożki z soczewicą. Przepis od Babci Stasi na święta
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tych pierogów potrzebne nam będą następujące składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 170 g zielonej soczewicy,
- 2 średnie cebule,
- 1 średni ząbek czosnku,
- majeranek,
- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- mielony pieprz czarny;
- ponadto - około 250 ml gorącej wody.
Przygotowanie pierożków z soczewicą
Na początek soczewicę dokładnie wypłuczmy, zalejmy wodą i odstawmy na ponad pół godziny. Następnie lekko posólmy i gotujmy około 29-31 minut. Odcedźmy, ewentualnie lekko zblendujmy. Natomiast cebulę posiekajmy i uduśmy na oleju. Dodajmy do soczewicy, dołóżmy roztarty czosnek i natkę pietruszki. Przyprawmy solą, mielonym pieprzem czarnym i majerankiem.
Całość dokładnie wymieszajmy. Wszystko przysmażmy. Znów mąkę przesiejmy przez sito, dolejmy około 250 ml gorącej wody i wyróbmy elastyczne ciasto. Porcje ciasta wałkujmy na placki, wykrawajmy w nich krążki. Na każdym ułóżmy łyżeczkę wcześniej przygotowanego farszu, zlepmy brzegi. Ugotujmy w posolonej wodzie.
Dodatkowe uwagi – należy wiedzieć, że farsz soczewicowy najlepiej smakuje doprawiony tymiankiem, majerankiem i mieloną kozieradką; na farsz możemy też wykorzystać soczewicę czerwoną, która jest delikatniejsza. Można ją zmieszać z posiekanymi suszonymi pomidorami lub twarogiem; należy też wiedzieć, że takie pierogi podaje się z cebulką duszoną na oleju. A jeszcze lepiej smakują, kiedy po przestygnięciu przysmażymy je na rumiano.