Łopatka cielęca
Canva.com

Potrawa z kuchni bułgarskiej. Zapiekana łopatka cielęca z czerwoną cebulą i ziemniakami

To danie z kuchni bułgarskiej zachwyca swoją prostotą i smakiem. Warto przygotować aromatyczną, zapiekaną łopatkę na święta i cieszyć się smakiem z najbliższymi. To także świetny przepis na świąteczny, elegancki obiad.
Reklama

Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące takie oto składniki:

  • 3,5 łyżki masła,
  • 1000 g łopatki cielęcej,
  • 64 ml szklanki wina madera,
  • 255 ml wywaru cielęcego,
  • 625 g niedużych czerwonych cebul,
  • 5 gałązek rozmarynu,
  • 1 opakowanie mrożonych ziemniaków „coutry potatoes”,
  • 205 ml szklanki śmietany 18%,
  • mielony pieprz czarny,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia;
  • dodatkowo - zagęszczacz do sosów.

Przygotowanie pysznej łopatki zapiekanej po bułgarsku

Łopatka cielęca
Canva.com
Reklama

Na początek mięso należy natrzeć dokładnie solą i mielonym pieprzem czarnym. Następnie na patelni rozgrzejmy masło z olejem i podsmażmy mięso z każdej strony. Przełóżmy do formy przeznaczonej do pieczenia, zalejmy przygotowanym wcześniej wywarem cielęcym oraz winem madera. Pieczmy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza.

Potem zmniejszmy temperaturę do 80 stopni Celsjusza i pieczmy 180-240 minut, co jakiś czas (regularnie) obracając. W tym samym czasie wykonajmy taką oto czynność: nabijmy czerwone cebule na drewniane szpadki i naszpikujmy je rozmarynem. Następnie dodajmy je do pieczeni na około 42 minuty przed wyjęciem mięsa z piekarnika. W garnku rozgrzejmy tłuszcz do smażenia.

Mrożone ziemniaki obsmażajmy porcjami, aż się zarumienią i osuszmy je na papierowym ręczniku.

Reklama

Przyprawmy je solą i mielonym pieprzem czarnym, i wstawmy je do piekarnika, aby nam nie wystygły. Gotowe mięso wyjmijmy z piekarnika.

Wywar powstały z pieczeni przelejmy do garnka, dodajmy śmietanę i zagotujmy, przyprawmy. Kiedy zajdzie taka potrzeba dodajmy zagęszczacz do sosów. Pozostało nam tylko pokroić pieczeń na plastry, ułożyć ją na talerzu i podawajmy z wcześniej przygotowanymi ziemniakami i sosem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama