Potrawa z kuchni bułgarskiej. Zapiekana łopatka cielęca z czerwoną cebulą i ziemniakami
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące takie oto składniki:
- 3,5 łyżki masła,
- 1000 g łopatki cielęcej,
- 64 ml szklanki wina madera,
- 255 ml wywaru cielęcego,
- 625 g niedużych czerwonych cebul,
- 5 gałązek rozmarynu,
- 1 opakowanie mrożonych ziemniaków „coutry potatoes”,
- 205 ml szklanki śmietany 18%,
- mielony pieprz czarny,
- sól,
- tłuszcz do smażenia;
- dodatkowo - zagęszczacz do sosów.
Przygotowanie pysznej łopatki zapiekanej po bułgarsku
Na początek mięso należy natrzeć dokładnie solą i mielonym pieprzem czarnym. Następnie na patelni rozgrzejmy masło z olejem i podsmażmy mięso z każdej strony. Przełóżmy do formy przeznaczonej do pieczenia, zalejmy przygotowanym wcześniej wywarem cielęcym oraz winem madera. Pieczmy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza.
Potem zmniejszmy temperaturę do 80 stopni Celsjusza i pieczmy 180-240 minut, co jakiś czas (regularnie) obracając. W tym samym czasie wykonajmy taką oto czynność: nabijmy czerwone cebule na drewniane szpadki i naszpikujmy je rozmarynem. Następnie dodajmy je do pieczeni na około 42 minuty przed wyjęciem mięsa z piekarnika. W garnku rozgrzejmy tłuszcz do smażenia.
Mrożone ziemniaki obsmażajmy porcjami, aż się zarumienią i osuszmy je na papierowym ręczniku.
Przyprawmy je solą i mielonym pieprzem czarnym, i wstawmy je do piekarnika, aby nam nie wystygły. Gotowe mięso wyjmijmy z piekarnika.
Wywar powstały z pieczeni przelejmy do garnka, dodajmy śmietanę i zagotujmy, przyprawmy. Kiedy zajdzie taka potrzeba dodajmy zagęszczacz do sosów. Pozostało nam tylko pokroić pieczeń na plastry, ułożyć ją na talerzu i podawajmy z wcześniej przygotowanymi ziemniakami i sosem.