Canva.com

Pyszne spaghetti z tuńczykiem. Prosty i pyszny pomysł na obiad!

Ale to jest pyszne! Tuńczykowe spaghetti jest świetnym pomysłem dla osób, które nie lubią mielonego mięsa do tradycyjnego bolognese.

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 300-325 g makaronu spaghetti,
  • 1 duża cebula,
  • 1 średni ząbek czosnku,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • słoiczek kaparów,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny.

Jak zrobić pyszne tuńczykowe spaghetti?

Canva.com

Przygotowanie – słonecznik uprażmy na patelni. Znów natkę pietruszki posiekajmy. Kapary osączmy z zalewy. Tuńczyka również osączmy, rozdrobnijmy widelcem. Pomidorki koktajlowe przekrójmy na połówki. Cebulę i czosnek obierzmy, posiekajmy drobniutko, zeszklijmy na oliwie. Wsypmy pomidorki, podsmażmy. Pamiętajmy o tym, że pomidorki powinny lekko zmięknąć. Dołóżmy rozdrobnionego tuńczyka.

Mieszając, smażmy 2-3 minuty. Następnie wsypmy kapary oraz natkę pietruszki. Zdejmijmy wytworzony sos z palnika, posypmy słonecznikiem. Całość doprawmy do smaku solą i obficie mielonym pieprzem czarnym. W międzyczasie ugotujmy na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedźmy, zachowajmy 2 łyżki wody, w której się gotował. Na koniec włóżmy makaron do sosu tuńczykowego, wlejmy zachowaną wodę. Całość wymieszajmy i podgrzewajmy na dużym płomieniu przez 2-3 minuty.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł