Szaszłyk
Canva.com

Koniec z chipsami na imprezie. Zaskocz gości pysznymi szaszłykami!

Szaszłyki na imprezę to znakomita przekąska, po którą na pewno każdy sięgnie dużo chętniej niżeli po zwykłe chipsy, chrupki bądź koreczki. Koniecznie przygotuj je w większej ilości. Jeżeli tylko masz na to czas, postaraj się o wykreowanie kilku różnych wersji szaszłyków, w niektórych z nich zastępując szynkę wspominanym już serem albo właśnie warzywnymi dodatkami.
Reklama

Zaskocz wszystkich i zamiast podawać na domówce wyłącznie miski wypełnione chipsami i chrupkami, zaproponuj gościom coś zupełnie innego, czyli wyśmienite szaszłyki z ciasta francuskiego, które przygotujesz w szybki i prosty sposób. Potrzebujesz do nich opakowania gotowego ciasta francuskiego, żółtka do posmarowania gotowego ciasta oraz ulubionych dodatków i przypraw. Szaszłyki na imprezę będą smakować wyśmienicie z dobrej jakości szynką, czosnkiem oraz zielonymi oliwkami. Możesz też przygotować ich drugą wersję wegańska bądź wegetariańską, zastępując wędlinę jakimś pleśniowym serem albo nawet samymi warzywami, pokrojonymi w cieniutkie plasterki.

Jak zrobić pyszne szaszłyki?

Szaszłyk
Canva.com

Najpierw rozwiń opakowanie z ciastem francuskim i rozłóż je płasko na blacie bezpośrednio na dołączonym do niego pergaminie. Jeżeli ciasto było wcześniej zamrożone, musisz je oczywiście rozmrozić, wyciągając je wcześniej z zamrażarki na przynajmniej trzydzieści minut. Teraz przygotuj pomidorowy sos. W małym kubeczku umieść dowolną ilość passaty pomidorowej lub nawet zwykłego ketchupu bądź koncentratu pomidorowego wymieszanego z oliwą z oliwek i wodą, a następnie dodaj kilka ząbków przeciśniętego przez praskę czosnku, świeże listki bazylii (poszatkowane na małe kawałeczki), sól, pieprz, suszone oregano oraz minimalną ilość cukru.

Reklama

Ciasto posmaruj pomidorową bazą i układaj na nim plastry szynki bądź warzyw. Placki musisz pociąć na kilka równych kawałków i ponabijać je na wykałaczki tak, by układać je warstwowo. Gotowe szaszłyki na imprezę powinny przypominać urocze choinki. Wykańczasz je z góry i od dołu zielonymi oliwkami, smarujesz roztrzepanym żółtkiem i pieczesz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez jakieś piętnaście minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni i zapiecze.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama