Koniec z chipsami na imprezie. Zaskocz gości pysznymi szaszłykami!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zaskocz wszystkich i zamiast podawać na domówce wyłącznie miski wypełnione chipsami i chrupkami, zaproponuj gościom coś zupełnie innego, czyli wyśmienite szaszłyki z ciasta francuskiego, które przygotujesz w szybki i prosty sposób. Potrzebujesz do nich opakowania gotowego ciasta francuskiego, żółtka do posmarowania gotowego ciasta oraz ulubionych dodatków i przypraw. Szaszłyki na imprezę będą smakować wyśmienicie z dobrej jakości szynką, czosnkiem oraz zielonymi oliwkami. Możesz też przygotować ich drugą wersję wegańska bądź wegetariańską, zastępując wędlinę jakimś pleśniowym serem albo nawet samymi warzywami, pokrojonymi w cieniutkie plasterki.
Jak zrobić pyszne szaszłyki?
Najpierw rozwiń opakowanie z ciastem francuskim i rozłóż je płasko na blacie bezpośrednio na dołączonym do niego pergaminie. Jeżeli ciasto było wcześniej zamrożone, musisz je oczywiście rozmrozić, wyciągając je wcześniej z zamrażarki na przynajmniej trzydzieści minut. Teraz przygotuj pomidorowy sos. W małym kubeczku umieść dowolną ilość passaty pomidorowej lub nawet zwykłego ketchupu bądź koncentratu pomidorowego wymieszanego z oliwą z oliwek i wodą, a następnie dodaj kilka ząbków przeciśniętego przez praskę czosnku, świeże listki bazylii (poszatkowane na małe kawałeczki), sól, pieprz, suszone oregano oraz minimalną ilość cukru.
Ciasto posmaruj pomidorową bazą i układaj na nim plastry szynki bądź warzyw. Placki musisz pociąć na kilka równych kawałków i ponabijać je na wykałaczki tak, by układać je warstwowo. Gotowe szaszłyki na imprezę powinny przypominać urocze choinki. Wykańczasz je z góry i od dołu zielonymi oliwkami, smarujesz roztrzepanym żółtkiem i pieczesz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez jakieś piętnaście minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni i zapiecze.