Pyszny i mięciutki sernik z trzema kruszonkami. Nikt nie będzie się mógł mu oprzeć!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Proste składniki na pyszny sernik
Potrzebna nam będzie blacha o wymiarach 24x28 cm lub 17x27 cm. Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:
na ciasto:
- 77 g mąki tortowej extra (typ 405),
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 227 g cukru drobnego,
- 1 małe opakowanie (8 g) cukru waniliowego,
- 3 jajka (wielkość M),
- 305 g miękkiego masła;
na masę:
- 805 g gęstej śmietany 22% tłuszczu,
- 255 ml mleka 3,2%,
- 102 g cukru drobnego,
- 1 małe opakowanie (8 g) cukru waniliowego,
- 4 jajka (wielkość M), opakowanie sernixu;
- ponadto - 55 g migdałów w płatkach, 55 g wiórków kokosowych,
- 1 łyżka kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład DecoMorreno), ewentualnie łyżka mleka, tłuszcz do blachy.
Jak zrobić pyszny sernik?
Przygotowanie - na ciasto mąkę wymieszajmy z proszkiem do pieczenia. Dodajmy pozostałe składniki i wyróbmy trzepaczkami miksera kruszonkę, miksujmy najpierw na najniższych, potem na najwyższych obrotach. Ponad połową kruszonki wylepmy dno blachy, mocno dociskając. Rozgrzejmy piekarnik: przy włączonej górnej i dolnej grzałce do temperatury 180 stopni Celsjusza, z termoobiegiem do 160 stopni Celsjusza, gazowy ustawny na 2. Następnie formę włóżmy na środkową półkę rozgrzanego piekarnika. Pieczmy około 14-16 minut.
Wyjmijmy blachę z piekarnika i odstawmy na kuchenną kratkę, aby ciasto przestygło. Trzymajmy w piekarniku wskazaną powyżej temperaturę. Znów mikserem ustawionym na najniższe obroty wymieszajmy śmietanę, mleko, cukier, cukier waniliowy i jajka. Ciągle miksując, dodajmy sernix. Krem wyłóżmy na przestygnięty spód, wierzch wyrównajmy. Pozostałą kruszonkę podzielmy na 3 części. Jedną część dokładnie zagniećmy z wiórkami kokosowymi, drugą z migdałami, a trzecią z łyżką kakao i ewentualnie z mlekiem. Kruszonki wyłóżmy na wierzch ciasta, tworząc dowolny wzór (na przykład pasy, kwadraty itp.). Włóżmy ciasto na dolną półkę piekarnika. Pieczmy około 34-37 minut. Na koniec blachę wyjmijmy z piekarnika i połóżmy na kratce kuchennej, aby ciasto wystygło.