Wigilijne inspiracje: Pstrąg pieczony z cytryną z pieczarkami i szałwią
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pysznego pstrąga
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
na pstrąga z cytryną:
- 4 duże pstrągi,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz czarny,
- 4 średnie cytryny,
- 110 g masła,
- 6 średnich ząbków czosnku,
- 4 gałązki szałwii;
na pieczarki z szałwią:
- 500-525 g małych pieczarek (brązowych lub białych),
- 3 łyżki oliwy,
- 4 gałązki szałwii,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz czarny,
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie pstrąga krok po kroku
Przygotowanie – przygotujmy pstrąga z cytryną: sprawione wcześniej ryby umyjmy, osuszmy. Oprószmy je solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Ułóżmy na głębokiej blasze wyłożonej folią aluminiową. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Cytryny wyszorujmy, sparzmy i pokrójmy w plasterki. Masło roztopmy, zamieszajmy z 2 obranymi, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Pozostały czosnek obierzmy, pokrójmy w plastry. Do środka ryb włóżmy plastry cytryny i czosnku oraz po gałązce szałwii. Pstrągi posmarujmy połową masła z czosnkiem. Przykryjmy folią aluminiową. Pieczmy około 19-23 minut.
Przygotujmy pieczarki z szałwią: grzyby oczyśćmy, pokrójmy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzejmy oliwę, podsmażmy gałązki szałwii. Zioła wyjmijmy, odłóżmy.
Na patelnię dodajmy masło i pieczarki. Smażmy na rumiano, co jakiś czas mieszając. Ponownie włóżmy szałwię. Doprawmy solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Dodajmy posiekany szczypiorek, zdejmijmy z płomienia. Znów z pstrągów zdejmijmy folię. Posmarujmy je pozostałym masłem. Całość pieczmy jeszcze 6-11 minut. Podawajmy z pieczarkami.