Canva.com

Pyszny piernik na piwie. To ciasto musisz mieć na świątecznym stole!

Świąteczny piernik nie musi być nudny. Wypróbuj nasz przepis na korzenne ciasto na piwie. To łatwe w przygotowaniu ciasto rozkocha Wasze kubki smakowe!

Do przygotowania tego piernika potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 152 g masła,
  • 352 g cukru trzcinowego,
  • 6 jajek,
  • 750 g mąki pszennej,
  • 1 pełna szklanka ciemnego piwa,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,
  • 352 g miodu,
  • 5 garści bakalii,
  • sól.

Przygotowanie piernika na piwie krok po kroku

Canva.com

Na początek masło utrzyjmy na puszystą masę z cukrem trzcinowym. Miksując, wbijajmy po jednym żółtku, a potem porcjami dodawajmy mąkę przesianą razem z sodą i przyprawą do piernika na zmianę z piwem oraz rozpuszczonym i wystudzonym wcześniej miodem. W międzyczasie także posiekajmy drobno bakalie (morele, śliwki, rodzynki sułtańskie, migdały, żurawinę i orzechy włoskie).

Dodajmy do ciasta, wymieszajmy. Białka ubijmy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączmy z masą na piernik. Następnie ciasto rozłóżmy do dwóch wyłożonych pergaminem foremek. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 74-77 minut. Gotowy piernik ozdóbmy jeszcze polewą lub lukrem.

Porada - należy wiedzieć, że tradycyjnie piernik ten jest pieczony na piwie słodowym. Z powodzeniem możemy te piwo zastąpić, ciemnym, ale lepiej nie używajmy bardzo gorzkiego portera. Lepszym rozwiązaniem będzie słodka wersja piwa dla kobiet.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł