Canva

Są 4 zasady robienia najlepszych racuchów. Rzadko ktoś pamięta o wszystkich

Czy wiesz, jak zrobić idealne racuchy? Sprawdź ten przepis na najlepsze racuchy bez drożdży! Wychodzą smaczne i puszyste. Musisz przestrzegać tylko najważniejszych reguł, a usmażysz prawdziwy przysmak!

Rauchy — najważniejsze zasady

Warto tego pilnować! Racuszki będą przepyszne.

  1. Jeśli trzymasz jajka w lodówce, wyjmij je wcześniej, muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko za to musi być koniecznie delikatnie podgrzane.
  2. Po przygotowaniu ciasta odstaw je na chwilę, żeby lekko "doszło do siebie" i podrosło.
  3. Smaż racuszki na małym ogniu, dzięki temu się nie przypalą i zdążą urosnąć.
  4. Po usmażeniu odciśnij placki w papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Racuchy bez drożdży — potrzebne składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • olej zwykły, kokosowy lub masło klarowane
Canva

Idealne racuchy — przepis krok po kroku

  1. Podgrzej lekko mleko.
  2. Wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaj jajka i ciepłe mleko do sypkich produktów.
  4. Wymieszaj wszystko.
  5. Odstaw surowe ciasto na kilka minut.
  6. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej wybrany tłuszcz.
  7. Nakładaj ciasto na patelnię łyżką i po chwili przewracaj. Smaż dokładnie z obu stron.

Z czym podawać racuchy?

Są tak pyszne, że możesz je jeść bez niczego. Przepyszne będą posypane cukrem pudrem lub udekorowane owocami. Ciekawym rozwiązaniem może być jakiś syrop czy miód. Sprawdzi się też jakiś słodki sos, na przykład czekoladowy.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł