Canva.com

Regionalna Wielkanoc. Oto sekretny przepis babci na żurek sandomierski w chlebku

Charakterystyczną cechą żurku sandomierskiego jest jego kwaśny smak, który pochodzi od kwasu mlekowego produkowanego przez fermentujące zboże. W przeciwieństwie do innych regionalnych odmian żurku, w żurku sandomierskim zazwyczaj nie dodaje się do zupy wody, ale jedynie wywaru z mięsa i warzyw. Oto wyjątkowy przepis babci.

Żurek sandomierski to tradycyjna polska zupa kwaśna, której głównymi składnikami są kwaszone zboże (najczęściej mąka żytnia lub żytnie ziarna), biała kiełbasa, boczek oraz warzywa (np. ziemniaki, marchew, seler).

Wyróżnikiem żurku sandomierskiego jest dodatek kiszonych ogórków, które dodają zupie charakterystycznego smaku i aromatu. Zupa ta często jest też podawana z jajkiem na twardo i posypana natką pietruszki.

Żurek sandomierski cieszy się popularnością na terenie województwa świętokrzyskiego oraz w Sandomierzu i okolicach.

Składniki na żurek sandomierski

Canva.com

Do przygotowania tego żurku potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 4 chlebki do podania żuru (kupne albo domowe),
  • 560 ml bulionu warzywnego, kilka kapeluszy suszonych grzybów,
  • 2 białe kiełbasy parzone,
  • po 100 g boczku wędzonego i szynki surowej wędzonej,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • 1 średni liść laurowy,
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • sól,
  • mielony pieprz biały,
  • 255 ml zakwasu na żurek,
  • ½ szklanki śmietanki 30%;
  • ponadto – 4 połówki jajek na twardo, olej rzepakowy, natka pietruszki.

Jak ugotować pyszny żurek z Sandomierza?

Przygotowanie – na początek suszone grzyby namoczmy przez noc, ugotujmy, wywar zachowajmy. Cebulę obierzmy, drobniutko posiekajmy, zeszklijmy na oleju. Następnie kiełbasy, boczek i szynkę pokrójmy, gotujmy 10-11 minut w bulionie z cebulą, grzybami, liściem laurowym i zielem angielskim. Wlejmy zakwas, trochę wywaru grzybowego i śmietanę kremówkę, zagotujmy. Na koniec doprawmy żurek do smaku majerankiem, mielonym pieprzem białym, solą. Podawajmy w chlebkach i z połówkami jajek, posypany natką pietruszki.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł