Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Risotto z warzywami? Tak, proszę!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Risotto to klasyczne danie kuchni włoskiej, które zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Jednym z wariantów tego dania jest risotto z warzywami, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również jest bardzo zdrowe i pożywne. W tym artykule przedstawimy przepis na risotto z warzywami oraz podpowiemy, jak podawać to danie oraz udzielimy kilku porad, jak przygotować idealne risotto z warzywami.
Przepis na risotto z warzywami
Oto przepis na pyszne risotto z warzywami:
Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 cukinii
- 1/2 papryki
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej bulion warzywny.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek.
- Dodaj ryż i smaż przez około 2 minuty, aż stanie się szklisty.
- Dodaj warzywa pokrojone w drobną kostkę i smaż przez kolejne 2 minuty.
- Dodaj wino i gotuj, aż całość wchłonie płyn.
- Zacznij dodawać bulion warzywny po 1/2 szklanki, gotując na małym ogniu i mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzaj ten proces, aż ryż będzie miękki i kremowy.
- Dodaj starty parmezan i wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Serwuj na ciepło.
canva.com
Jak podawać risotto z warzywami?
Risotto z warzywami najlepiej podawać na ciepło, jako danie główne. Można je również podać jako dodatek do mięsa lub ryby.
Do risotto z warzywami pasują świetnie świeże zioła, takie jak natka pietruszki czy bazylia. Na wierzchu można je posypać startym parmezanem lub tartym serem cheddar.
Porady na temat przygotowania risotto z warzywami
- Wybierz odpowiedni ryż - najlepiej użyć ryżu arborio, który ma dużo skrobi i dzięki temu staje się kremowy podczas gotowania.
- Podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor - to pozwoli na wydobycie ich pełnego smaku.
- Dodaj bulion warzywny stopniowo i gotuj na małym ogniu - to pozwoli na stopniowe uwalnianie skrobi z ryżu i uzyskanie kremowej konsystencji.
- Warzywa pokrój w drobną kostkę - dzięki temu będą gotować się szybciej i równomiernie.
- Użyj świeżych ziół- to pozwoli na uzyskanie pełnego smaku i aromatu.
- Dodaj wino - wydobędzie ono pełnie smaku risotto.
- Użyj startego parmezanu - to pozwoli na uzyskanie kremowej konsystencji.
Zobacz także
Doskonale kremowy lunch? TAK!
Risotto z warzywami to pyszne i pożywne danie, które można podać jako danie główne lub dodatek do mięsa lub ryby. Aby uzyskać idealne risotto z warzywami, warto stosować się do kilku prostych zasad, takich jak odpowiedni dobór ryżu, stopniowe dodawanie bulionu czy dodanie wina. Dzięki temu risotto z warzywami będzie kremowe, aromatyczne i smaczne.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.