Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Rolmopsy śledziowe z jajkiem. Świetny przepis na wigilijną przystawkę
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kolacja Wigilijna to bardzo ważny rodzinny moment, pełen tradycji. Jedną z nich jest przygotowanie 12 bezmięsnych potraw na stół wigilijny, a z doświadczenia wiem, że czasem jest to trudne zadanie. Jeżeli szukasz urozmaicenia świątecznej strawy, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Oprócz niskiej ceny przygotowania zaletą tej potrawy jest jej nietuzinkowy wygląd, dzięki któremu sprawia, że stół wigilijny staje się bardziej kolorowy i ciekawy.
Składniki rolmopsów
- 500 g filetów śledziowych w oleju wysokiej jakości
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki stołowe majonezu
- łyżka stołowa musztardy sarepskiej
- łyżka stołowa drobno posiekanego pora
- łyżka stołowa drobno posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Ewentualne dodatki do dekoracji
Canva.com
- kawałek papryki konserwowej
- 3 jajka na twardo
- 2 łyżki stołowe groszku konserwowego
- łyżeczka kaparów
- łyżka stołowa majonezu
- 2 małe rzodkiewki
- świeży koperek
Przygotowanie krok po kroku
- 4 jajka na twardo obrać ze skorupek i drobno posiekać, wymieszać z majonezem, musztardą, porem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku i odstawić na chwilę.
- Filety rozłożyć podłużnie na desce, wysmarować jedną stronę przygotowaną pastą jajeczną i zwinąć. Na wierzch rolmopsów ułożyć po plasterku jajka i udekorować majonezem i koperkiem. Wszystkie rolmopsy ułożyć na półmisku i udekorować papryką pokrojoną w słupki, posypać groszkiem, kaparami i rzodkiewką.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Ekspresowe śledzie w oleju wujka Staszka. Są mięciutkie i białe!
W każdej rodzinie jest przynajmniej jeden magik kuchenny, który potrafi stworzyć dania, które rozpalają podniebienia i pozostawiają niezapomniane smaki w pamięci. W przypadku wujka Staszka jest to ekspresowe przygotowanie śledzi w oleju.
Śledzie z żurawiną babci Klementyny. Tego smaku nie da się zapomnieć
Kuchnia pełna jest magicznych wspomnień i rodzinnych tradycji. Jednym z takich wyjątkowych smaków, które trudno jest zapomnieć, są śledzie z żurawiną według receptury Babci Klementyny. To danie nie tylko kusi wyjątkowym połączeniem smaków, ale także przenosi nas w czasie do serdecznych chwil spędzonych w gronie rodziny.
Śledzie z cebulką wedle przepisu siostry Klementyny. Są obłędne!
Śledzie to danie, które kojarzy nam się z tradycją, smakiem dzieciństwa i rodzinnych uroczystości. Jednakże, aby zachwycić swoich gości lub sprawić sobie wyjątkową przyjemność, warto wykorzystać wyjątkowy przepis. Przedstawiamy Ci tajemnicę siostry Klementyny - wyjątkowego sposobu na przyrządzenie śledzi z cebulką, które rozpływają się w ustach i zapadają w pamięć na długo.