Sernik z mrożonymi wiśniami. Taki deser zawsze robiła nasza ukochana babcia
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:
na spód:
- 100 g lekko solonych krakersów,
- 80 g roztopionego masła,
- 50 g brunatnego cukru,
- 2 łyżki mąki tortowej;
na masę serową
- 600 g serka naturalnego,
- 100 g crème fraiche,
- 160 g cukru pudru,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 3 jajka;
na wierzch
- 3 łyżki morelowej galaretki,
- 250 g mrożonych wiśni;
ponadto – tortownica, folia aluminiowa, cukier puder.
Przygotowanie krok po kroku
Na spód rozgniećmy jak najdrobniej krakersy. Wymieszajmy z masłem, cukrem, mąką i 1-2 łyżkami wody. Włóżmy masę do tortownicy i równomiernie przygniećmy do dna, jednocześnie formując niski brzeg. Wstawmy tortownicę do lodówki. Rozgrzejmy piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza (termoobieg 130 stopni Celsjusza). Serek naturalny wymieszajmy z crème fraiche, cukrem pudrem i skrobią. Jajka lekko ubijmy i stopniowo domieszajmy do masy serowej.
Przełóżmy masę do tortownicy, pieczmy sernik około 59-62 minut; jeżeli wierzch zbyt szybko się zrumieni, przykryjmy wówczas sernik folią aluminiową. Studźmy sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika, potem wstawmy na noc do lodówki. Wyjmijmy z formy, oddzieliwszy go nożem od ścianek tortownicy. Podgrzejmy w garnuszku galaretkę morelową, wymieszajmy z wiśniami, posmarujmy tym wierzch sernika. Posypmy cukrem pudrem.