Roślinne burgery z kaszy jaglanej i szpinaku. Najlepsze, bo #vege!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na roślinne burgery z kaszy jaglanej i szpinaku bazuje na prostych składnikach. Tym najważniejszym jest posiekany szpinak (1 szklanka) oraz sucha kasza jaglana (3/4 szklanki). Obok nich w przepisie pojawia się ugotowana ciecierzyca (1 szklanka), płatki owsiane (pół szklanki), olej, płatki drożdżowe i siemię lniane (po 2 łyżki) oraz czosnek (2 ząbki). Ważnym składnikiem jest też cebula oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz.
Jak przemienić te składniki w pyszne burgery roślinne?
Na początek należy ugotować kaszę jaglaną, a szpinak połączyć z posiekaną i podsmażoną cebulą. Do tych składników należy dodać starty czosnek oraz przyprawy: sól i pieprz. Przyprawiony szpinak należy połączyć z rozgniecioną ciecierzycą, a do tak przygotowanej masy dodać ugotowaną kaszę, siemię lniane i płatki owsiane. Ostatni etap to zmiksowanie wszystkich składników, dodanie do gotowej masy oleju i uformowanie z niej kotlecików.
Po 20 minutach, gdy masa zgęstnieje, można przystąpić do pieczenia. Uformowane kotlety wystarczy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec: 20 minut z jednej strony, 10 minut z drugiej. Gdy burgery roślinne będą gotowe, wystarczy podać je w wybrany sposobów: w bułce lub z frytkami, lub ziemniakami. Każda wersja sprawdzi się doskonale, a burgery z kaszy jaglanej i szpinaku staną się w wielu domach wartościowym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.