Canva.com

Rozgrzewająca grochówka z grzankami. Tak robiła ją moja babcia

Lubicie grochówkę? Tę sycącą zupę zawsze robię z przepisu mojej babci Stasi, która przez lata przygotowywała ją także dla żołnierzy w ogromnym kotle.

Składniki na sycąca zupę

Do przygotowania tej pożywnej grochówki potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 1 duża wędzona kość wołowa lub wieprzowa,
  • 255 ml bulionu warzywnego,
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 300 g namoczonego dzień wcześniej grochu,
  • 1100 ml wody,
  • 1 mała kiełbasa pieczona,
  • 1/4 kostki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • kilka kromek czerstwego chleba.

Jak ugotować aromatyczną grochówkę?

Canva.com

Przygotowanie - kość wołową lub wieprzową umieśćmy w garnku, zalejmy wodą powyżej jej poziomu. Mięso obgotujmy 20 minut, następnie wlejmy bulion warzywny. Marchewki i pietruszki obierzmy, pokrójmy w kostkę. Dodajmy do wywaru wraz z grochem. Dolejmy 1100 ml wody, gotujmy na małym ogniu około półgodziny czasu.

Kiedy warzywa zmiękną, wówczas włóżmy pokrojoną wcześniej w kostkę kiełbasę. Znów na patelni roztopmy masło. Dodajmy mąkę pszenną, dokładnie zamieszajmy, następnie wlejmy 5-6 łyżek wywaru. Całość zagotujmy. Zasmażkę dodajmy do zupy, ciągle mieszając. Gotujmy 5-6 minut. Grochówkę doprawmy do smaku solą, mielony pieprzem czarnym i majerankiem. Chleb pokrójmy w dużą kostkę. Smażmy na rozgrzanej suchej patelni, aż będzie chrupiący. Podawajmy z zupą.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł