Świąteczny bigos w przezroczystym naczyniu żarooodpornym
Canva

Regionalny bigos galicyjski z fasolką. Przepis rodem z wiejskich dożynek

Czy wiesz, że smak bigosu zależy w dużej mierze od kapusty kiszonej? Jeśli jest bardzo kwaśna, trzeba ją najpierw obgotować i porządnie odcedzić. Sprawdź przepis dziadka na bigos galicyjski.
Reklama

Do przygotowania tego regionalnego bigosu potrzebne nam będą takie oto następujące składniki:

  • 1 kg (1000 g) kapusty białej,
  • 2 kg (2000 g) ziemniaków,
  • 200-225 g suchej białej fasoli,
  • 200-225 g cienkich kiełbasek;

przyprawy i dodatki – 200-225 g boczku (na przykład wędzonego), 200-225 g kapusty kiszonej, 1 średnia marchew, 1 średnia cebula, cząber, mielona słodka czerwona papryka, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2 średnie liście laurowe, sól, mielony pieprz czarny, olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić pyszny bigos z dożynek?

Bigos
Canva.com

Przygotowanie – na początek białą fasolę zalejmy na noc wodą. Dodajmy liście laurowe i ziele angielskie. Znów na patelni obsmażmy pokrojone wcześniej: cebulę, kiełbasę, boczek i kapustę białą. Następnie składniki dodajmy do fasoli i duśmy około 19-22 minut. Znów poszatkowaną wcześniej kiszoną kapustę zalejmy wodą i dodajmy do niej pokrojone ziemniaki i marchew starta na tarce o drobnych oczkach. Całość gotujmy pół godziny. Połączmy z fasolą. Wszystko teraz duśmy 30-33 minut doprawiając przyprawami: cząber, mielona papryka, sól, mielony pieprz czarny.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama