Regionalny bigos galicyjski z fasolką. Przepis rodem z wiejskich dożynek
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tego regionalnego bigosu potrzebne nam będą takie oto następujące składniki:
- 1 kg (1000 g) kapusty białej,
- 2 kg (2000 g) ziemniaków,
- 200-225 g suchej białej fasoli,
- 200-225 g cienkich kiełbasek;
przyprawy i dodatki – 200-225 g boczku (na przykład wędzonego), 200-225 g kapusty kiszonej, 1 średnia marchew, 1 średnia cebula, cząber, mielona słodka czerwona papryka, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2 średnie liście laurowe, sól, mielony pieprz czarny, olej rzepakowy do smażenia.
Jak zrobić pyszny bigos z dożynek?
Przygotowanie – na początek białą fasolę zalejmy na noc wodą. Dodajmy liście laurowe i ziele angielskie. Znów na patelni obsmażmy pokrojone wcześniej: cebulę, kiełbasę, boczek i kapustę białą. Następnie składniki dodajmy do fasoli i duśmy około 19-22 minut. Znów poszatkowaną wcześniej kiszoną kapustę zalejmy wodą i dodajmy do niej pokrojone ziemniaki i marchew starta na tarce o drobnych oczkach. Całość gotujmy pół godziny. Połączmy z fasolą. Wszystko teraz duśmy 30-33 minut doprawiając przyprawami: cząber, mielona papryka, sól, mielony pieprz czarny.