Rozgrzewająca zupa fasolowa — pychota!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa fasolowa — jak wymoczyć fasolę?
Jedyny mankament tego dania jest taki, że nie można przygotować go na ostatnią chwilę. Dlaczego? Wieczorem poprzedniego dnia trzeba namoczyć fasolę, żeby zmiękła i nadawała się do jedzenia.
Na szczęście to nic trudnego. Suchą fasolę należy umieścić w sporym naczyniu i zalać dużą ilością wody. Ziarenka muszę być nie tylko zakryte, ale znajdować się głęboko w wodzie.
Jakie przygotować składniki?
Część mięsa można pominąć. Lepiej nie rezygnować z majeranku, wspomaga trawienie.
Można ewentualnie nie dodawać przecieru pomidorowego, jednak lepiej tego nie robić.
Zamiast słodkiej papryki w proszku, sprawdzi się też ostra.
- 250 g fasoli Piękny Jaś
- 300 g kiełbasy
- 300 g żeberek wieprzowych
- 300 g boczku wędzonego
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- 1 duży kawałek selera
- 1,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna angielskiego ziela
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 2,5 l wody (do gotowania)
- masło klarowane lub olej do smażenia
Zupa fasolowa — sprawdzony przepis
Fasolę trzeba namoczyć dzień wcześniej, w dużej ilości wody (w razie potrzeby trzeba jej dolewać).
Fasolę powinno się odcedzić, zalać świeżą wodą, dodać żeberka i przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i słodką paprykę i zagotować.
W międzyczasie należy obrać warzywa i dodać je do wywaru. Potem trzeba pokroić kiełbasę, boczek, cebulę i przecisnąć czosnek przez praskę.
Najpierw na patelni trzeba przesmażyć cebulę. Kiedy się zeszkli, można dodać kiełbasę i boczek. Na samym końcu powinno dodać się czosnek (na niecałą minutę).
Kiedy warzywa z wywaru zmiękną, można dodać do zupy przesmażone produkty. Na samym końcu powinno się doprawić całość przecierem pomidorowym.
Całość należy gotować około 20 minut.
Zupa fasolowa — z czym podawać?
To danie jest naprawdę sycące, nie trzeba do niego żadnych specjalnych dodatków. Warto jednak zaserwować zupę razem ze świeżym pieczywem. Sprawdzi się zarówno jasny, jak i ciemny chleb, ewentualnie bułki.
Fasolówkę można posypać przed podaniem posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub kolendrą.